Mast-sabotagen

Nytt sabotage mot hög mast upptäckt

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Ytterligare en mast i trakterna kring Borås har saboterats.

En avklippt kabel upptäcktes nyligen vid en mast utanför Tranemo, vilket fick stora konsekvenser.

– All utalarmering under de här dagarna gick över vårt reservalarmeringssystem, säger Per- Anders Näsström vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg, till Borås Tidning.

Det var i början av maj som räddningstjänsten upptäckte att man inte längre kunde använda den radiolänk som används för att larma ut personal i Tranemo. Felet kunder lokaliseras till en mast utanför Tranemo och när reparatörer kom till platsen upptäcktes att räddningstjänstens kabel var avklippt. Andra ledningar vid masten var intakta och det fanns inga skador på övrig materiel.

– Det är klart man tänkt en del på det här. Hade det varit uppbrutet så hade man kunnat säga att det varit inbrott. Men nu märktes ingen åverkan på dörrar eller annat, säger Per-Anders Näsström, som är ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg, till Borås Tidning.

Felet till trots kunde personal larmas ut med hjälp av ett reservsystem.

– Även om det finns reservsystem är det allvarligt och vi kan fortfarande inte förstå vem som var där och varför, säger Näsström till BT.

Masten vid vilken sabotaget upptäcktes ligger mellan orterna Tranemo och Ambjörnarp i Sjuhäradsbyggden i Västra Götaland.

Sabotage bakom tidigare masthaveri

I går hittades en misstänkt sprängladdning vid en telemast i Skutskär. Nationella bombskyddet tog hand om laddningen och under förmiddagen hoppas man kunna ge besked om föremålet var skarpt eller om det rör sig om något annat.

I söndags kväll kollapsade den 332 höga Häglaredsmasten. Av allt att döma föregicks haveriet av att flera gärningsmän lossat på ett 50-tal muttrar som fäster mastens vajrar i betongfundament.

– Vi är hundra procent säkra på att det är sabotage, har förundersökningsledaren Jan Johansson på kriminalpolisen i Borås sagt tidigare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Här klättrar de i den 320 m höga förbjudna masten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mast-sabotagen

Borås

Teracom