IS gör ny film – på svenska

Av: Erik Wiman

Publicerad:

De tre männen säger på göteborgska att de ska slakta människor.

Nu hyllas de i en ny propagandafilm för terrorgruppen IS.

Trailern för filmen sprids mellan sympatisörer i Sverige.

IS pressas allt hårdare i både Syrien och Irak. Från luften bombas deras positioner dagligen och de har förlorat en fjärdedel av det område de tidigare har kontrollerat. Slaget om miljonstaden Mosul, som varit i IS kontroll i två år, tros börja inom några veckor och talespersoner för de irakiska styrkorna har sagt att staden ska vara befriad före årsskiftet.

Propaganda

Motgångarna för terrorgruppen hindrar inte svenska sympatisörer att fortsätta att sprida propaganda om ”kalifatet” och uppmana flera ”bröder” hemma i Sverige att ansluta sig till jihad.

Nyligen publicerades en trailer till en ny svensk propagandafilm för IS. Klippen, som sprids på sociala medier visar flera män, alla uppvuxna i Sverige som först förbereder sig och sedan deltar i strid.

I en av de inledande scenerna syns Omar Shahade och Taha Shade, två svenska IS-medlemmar som gör sig klara för strid. De laddar sina vapen och skrattar inför kameran:

– Vi ska döda människor.

– Vi ska slakta människor, Allahu Akbar!

Dödats i strid

Båda männen är döda sedan flera år tillbaka. Taha Shade från Bergsjön i Göteborg uppges ha sprängts till döds i strid 2014. Han har pekats ut som närvarande vid samma mord i Syrien som två andra jihadister från Västsverige, Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan, dömdes för i december förra året.

Omar Shahade från Angered dödades i Aleppo 2013 i strid mot den syriska regimen. Han är en av flera kusiner från Göteborgsområdet som anslutit sig till militanta islamistgrupper i Syrien.

De båda, liksom flera andra i propagandafilmen finns med i Aftonbladets granskning av svenska jihadister som publicerades tidigare i år.

Hyllas som martyrer

En sekvens i trailern inleds med texten ”Sverige är ni redo?” och visar sedan hur IS-krigarna hukar under skottlossning. Över en radio hörs en svensk röst skrika att han är skjuten. Enligt IS vanliga propagandamodell hyllas de dödade som martyrer som offrat sig för gud. Med dem som förebilder lockas nya jihadister till kriget.

Bakom filmen står bland andra Michael Skråmo, som också kallar sig Abu Ibrahim Al Swedi. Han reste i augusti 2014 till Syrien och sägs leva i Raqqa som IS kallar sin huvudstad.

Uppmanat till mord

Han har tidigare publicerat en film på Youtube, när han gråtande uppmanar sina ”bröder” i Sverige att ansluta sig till IS.

Skråmo har också uppmanat till mord på konstnären Lars Vilks.

I dag driver han en blogg med ”nyheter från bröderna i shaam”.

”Vi är era bröder i Islam som befinner sig i den välsignade landet Shaam och lever och är en del av den Islamiska Staten”, skriver Skråmo. (Shaam är det namn som IS använder för området kring Syrien och Irak. reds.anm.)

I trailern syns även Abdul Ghameed Abbas, som tog sig namnet Abu Bakr och var en av de första jihadisterna från Sverige som anslöt sig till IS. Han gifte sig med brittiska Khadijah Dare i Syrien och paret fick stor uppmärksamhet när de deltog i en dokumentär för brittiska channel four och berättade om sitt liv i krigets Syrien.

– Min fru är gravid. Om gud vill får jag träffa henne och barnet innan jag dör, sa Abdul Ghameed Abbas i dokumentären.

I den nya trailern pratar han in i kameran och säger på svenska:

– Ni som är hemma i Sverige, skäms på er.

Aftonbladet har tidigare kunnat visa en annan film från Syrien när Abdul Ghameed Abbas, på liknande sätt uppmanade sina vänner i Sverige att delta i kriget i Syrien.

Han dödades i ett flyganfall i Irak hösten 2014.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

Publicerad: