45-åring i rätten för sexbrott mot 114 unga flickor

avSusanne Wixe, TT

NYHETER

Lurade dem att posera framför webbkameror

Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
45-åringen misstänks för sexbrott mot minst 114 unga flickor. Förhandlingarna i tingsrätten i Borås mot mannen förväntas avslutas först i augusti.

Mannen utgav sig för att vara en ung flicka och lurade minst 114 flickor, 12–14 år gamla, att posera nakna och onanera framför sina webbkameror.

I dag började rättegången i det hittills mest omfattande svenska målet om sexuella övergrepp på nätet.

I flera års tid ska den misstänkte mannen, en 45-åring hemmahörande i Ulricehamn, ha utnyttjat småflickorna på nätet.

Rättegången mot mannen inleddes i dag vid Borås tingsrätt, men på plats – via videolänk – fanns folk på plats i åtta andra tingsrätter runt om i landet: Nacka, Malmö, Östersund, Umeå, Haparanda, Nyköping, Västmanland och Växjö.

45-åringen har åtalats för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Nakna framför kameran

Mannen ska, genom att utge sig för att själva vara en ung tjej eller kille, ha förmått unga flickor att klä av sig och onanera framför webbkameran.

Bevisen mot mannen består av uppgifter från offren, bilder och filmer från både dem och den åtalades mobiler och datorer, samt bevis som hittats i en dator hos en av mannens tidigare arbetsgivare.

– De innehåller filmer där målsäganden onanerar framför kameran, och vi kommer att behöva visa en del av det här i rätten, sade åklagare Hedvig Lundblad i sin framställan.

Pågått flera år

En del av de 114 offren – de flesta flickor mellan 12 och 14 år – har mannen haft långvarig kontakt med via populära meddelandetjänster som Kik och Skype. Ibland har flickorna snabbt slutat chatta med honom.
Enligt åklagaren har mannen begått brotten under flera år, och troligtvis finns det ett stort mörkertal.

– I flera fall har han inte lyckats utan flickorna har blockerat honom, sade åklagaren.

Övergreppen uppdagades först förra våren, när en anmälan gjordes i Uppsala.

Rättegången i Borås tingsrätt beräknas pågå i 46 dagar, först i slutet av augusti avslutas tingsrättsförhandlingen.

Större delen av rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ulricehamn