Så många hade Sverige fått ta emot om hela EU delat lika

1 av 4
NYHETER

På onsdagen besökte Migrationsverkets högste chef Anders Danielsson Aftonbladets Partiprogrammet för att prata om den rådande flyktingmottagningen och om debatten kring invandring.

– Det är alltid bra för en demokrati att folk vågar debattera, till skillnad mot när jag började och det fanns en beröringsskräck.

Under 2015 sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige, vilket är omkring dubbelt så många som under 2014. Något som Anders Danielsson, Migrationsverkets högste chef, bland annat kommenterar med att han anser det tråkigt att Europa inte tagit sitt ansvar.

– Det hade inte varit en stor sak för EU att hjälpa de människor som har rätt till skydd. Skulle vi fördela de 1,2 miljoner människor som sökt asyl i Europa 2015 så skulle Sveriges andel, utifrån befolkningen, ha varit 30 000, säger han i onsdagens avsnitt av Partiprogrammet.

– Problemet är att EU har inte varit solidariska i den frågan och när tilliten rasar slår fällan igen och då får man den här konsekvensen och det är jag den första att beklaga.

Så försöker Migrationsverket förhindra konflikter på asylboenden

På frågan kring de rubriker som varit om dödsmisshandel, misshandel och trakasserier på asylboenden på olika platser i landet medger Danielsson att det finns problem.

– Men begår man brott på boenden så är det rättssamhället som får ta hand om det, på precis samma sätt som om brott begås någon annanstans.

Han säger dock att problematiken är något som Migrationsverket jobbar mycket med, bland annat genom att försöka tillsätta så mycket personal som möjligt samt att hyra in väktare.

– Men grundproblemet är att det är ganska trångt många boenden, och många boenden är väldigt dåliga, i kombination med att det finns en stor frustration hos människor.

”Vi segregerar inte människor”

Gällande vem som ansvarar för kvalitén på boendena svarar Danielsson att det ligger hos Migrationsverket, men att problemet inte är något nytt.

– Det är lätt att glömma att vi haft ett stort mottagande redan innan 2015, men att det är den stora piken förra året som blivit så enormt uppmärksammad, trots att det har varit ett problem för oss i många år att hitta boenden.

Att det uppstår konflikter beroende på varifrån människor kommer kommenterar han med att Migrationsverket tittar på härkomst vid beslut om placering, men att de inte segregerar människor.

– Vi har ingen apartheid-politik i Sverige. Sker det brott på asylboeden på så är det den personen som begått brottet som ska tas omhand. Men vi segregerar inte människor, det gör vi inte.
Se hela intervjun med Anders Danielsson ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM