Ingvar Kamprad fyller 90 år i dag

Foto: Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, har nått aktningsvärda 90 år.
NYHETER

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad fyller 90 år i dag.

Då blir det svenskfika för de anställda på möbeljättens varuhus i hela världen. 

– Det blir ett enkelt och stillsamt firande, säger Malin Sennevall på Ikeas pressavdelning.

Som 17-åring grundade han Ikea.

Resten är historia.

Nu fyller Ingvar Kamprad, som byggt en förmögenhet på kundernas lust att bygga ihop möbler, 90 år.

”Enkelt och stillsamt”

För Ikeas 155 000 anställda världen över innebär det tårtkalas.

– Det blir ett enkelt och stillsamt firande tillsammans med våra medarbetare. Vi bjuder på tårta, fikar tillsammans och minns och uppmärksammar Ingvar och hans bedrifter. Det blir någon form av fika på alla våra varuhus i världen, säger Malin Sennevall, presskontakt på Ikea.

Hur Ingvar Kamprad själv väljer att fira sin födelsedag är höljt i dunkel.

– Jag vågar inte spekulera kring hur han firar, det är upp till honom. Jag kan bara anta att han uppmärksammar det på något sätt. Det enda som jag vet är att vi anställda ska fika tillsammans, säger Malin Sennevall.

Flyttade hem – efter 40 år utomlands

Ingvar Kamprad delade omkring 50 år tillsammans med sin Margaretha Kamprad och tillsammans fick de tre söner. Efter en tids sjukdom dog Margaretha 2011, vid en ålder av 71 år.

Några år efter hustruns bortgång, 2014, flyttade Ingvar Kamprad hem till småländska Älmhult. Han hade då varit bosatt i Schweiz i 40 år.

– Han kommer att ägna sig åt sina vänner, familjen och Ikea, sa ­familjen Kamprads tales­person Per Heggenes till Smålandsposten då.

Som entreprenör har Ingvar Kamprad både hyllats och kritiserats. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2011 att Kamprad gömt undan en stor del av sin förmögenhet i en hemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea