Spanska regeringskrisen är över

Socialdemokrater släpper fram högerregering

Regeringskrisen som pågått i Spanien i 10 månader går mot sitt slut. Landets näst största parti backar – och kommer att låta konservative Mariano Rajoy fortsätta som premiärminister.

Spanjorerna kommer inte att behöva gå till val en tredje gång på mindre än ett år.

Efter tio månader av val, förhandlingar, omval och nya förhandlingar har det näst största partiet, socialdemokratiska PSOE, bestämt sig för att låta Mariano Rajoy, från konservativa Partido Popular (PP), sitta kvar som premiärminister.

Ingen kan bilda majoritet

När partiledningen samlades i Madrid på söndagen demonstrerade anhängare utanför med budskapet ”Nej till PP”, rapporterar AFP. Men omröstningen gick ändå igenom med 139 röster för och 96 röster emot.

Formellt innebär det att partiet kommer att lägga ner sina röster i en kommande förtroendeomröstning om Rajoy.

Det var i parlamentsvalet i december förra året som spansk politik ställdes på sin ända när sittande regeringspartiet PP tappade drygt 16 procentenheter – samtidigt som socialdemokratiska PSOE pressades av vänsterradikala uppstickarna Podemos, som blev nästan lika stora som dem i sitt allra första val. Därmed kunde inte något av blocken bilda majoritetsregering.

I juni gick landet till omval, men ställningarna förändrades inte nämnvärt.

Splittring i PSOE

Sedan dess har PSOE splittrats internt och rädslan att man ska tappa fler röster till Podemos har växt.

Partiledaren Pedro Sanchez, som var inställd på att fortsätta i dödläget, fick gå tidigare i oktober efter att själv ha tappat förtroendet hos sina medlemmar.

Guillermo Fernandez Vara var en av nyckelfigurerna som ansåg att PSOE måste släppa fram PP. Det är det enda sättet man kan stå i opposition på riktigt, menade han inför söndagens omröstning:

– Just nu, med de värsta resultaten i vår politiska närhistoria, befinner sig PSOE i en nyckelsituation.

Innan den sista oktober ska en ny spansk regering ha utsetts.

Publisert: