Alice viktiga meddelande om att skuldbelägga offer

NYHETER

På Facebook förklarar Alice Brine varför man inte ska skuldbelägga våldtäktsoffer.

Nu sprids hennes budskap världen över.

Ståuppkomikern Alice Brine, som bor i Nya Zeeland, har tröttnat på att våldtäktsoffer skuldbeläggs. Därför har hon skrivit ett Facebookinlägg där hon uppmärksammar dumheten i att det är offret snarare än gärningsmannen som får skulden.

”Ska gå hem till fulla killar och ta allt de äger”

Hon inleder inlägget med att säga att hon ska följa slumpmässigt utvalda berusade killar hem och stjäla allt de äger.

Det kommer inte att vara mitt fel, de var fulla. De borde veta bättre. Jag kommer att komma undan med det i 90 procent av fallen, men när en modig man tar mig till rättegång ska jag säga att inte var säker på att han menade det när han sa ”Nej, stjäl inte min Audi”.

Hon skriver även att hon ska säga att hon inte var säker på att han menade det när han sa att hon inte fick stjäla hans Gucci-klocka.

Du skulle sett hur han klädde sig på klubben. Dyr skjorta och dyra skor. Vad signalerar det? Jag trodde att han ville att jag skulle komma hem och stjäla hans grejer”, skriver hon.

”Du ska inte stjäla en kvinnas kropp”

För Buzzfeed utvecklar hon sina tankegångar bakom inlägget.

– Om du kan få in i ditt huvud att du inte ska stjäla en bil som står parkerad utanför ditt hus, borde du kunna få in i ditt huvud att du inte ska stjäla en kvinnas kropp bara för att hon sitter på din säng, säger hon.

Inlägget har fått över 135 000 gilla-markeringar och delats av över 66 000 personer.

– Jag har fått meddelanden från människor från hela världen som berättar hur lättade de blev av inlägget. Att någon äntligen satt ord på det de gett upp att försöka förklara på grund av alla oräkneliga diskussioner de tvingats ha om ämnet, säger hon till Buzzfeed.

Läs hela Alice inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Feminism