Full man körde på Michelle, 28, och barnen

Michelle, 28, och maken var på väg hem efter att ha firat sin femåriga bröllopsdag och med i bilen fanns familjens tre små barn.

När de stannade vid en stoppskylt blev de påkörda bakifrån av ett rattfyllo.

– Han stank alkohol och höll på att trycka ut oss på stora vägen, han hade kunnat köra ihjäl oss, säger Michelle.

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, uppger att varje timme dygnet runt görs 525 onyktra bilresor i Sverige.

Vid 15.53 på lördagen larmades polisen till väg 9 i höjd med Rörum och Vik efter en trafikolycka. Då hade Michelle, 28, och hennes familj drabbats av en av de rattfyllerister som finns på landets vägar.

Michelle slog larm efter att de blivit påkörda på väg hem från att ha firat sin femåriga bröllopsdag.

Med i bilen fanns och de tre barnen Tyra, 6, Oliver, 4, och Zelda, 1, samt Michelles mamma och hennes make.

De hade stannat sin bil vid en stoppskylt för att svänga ut på en större väg när det plötsligt small.

– Pang sa det bara, sen förstod jag att vi blivit påkörda bakifrån, säger Michelle.

”Det var inte ett glas för mycket”

När hon såg bilen hon blivit påkörd av anade hon oråd över förarens tillstånd.

– Han hade precis innan kört på fel sida vägen och höll på att frontalkrocka med en annan bil som tvingades köra av vägen, säger Michelle.

– Och när han kom ut ur bilen så såg man ju att han var påverkad, och det var inte ett glas för mycket.

Michelle berättar att föraren av bilen som körde på dem försökte smita från olyckan. Men tillsammans med personer i den bil som höll på att bli påkörd i ett tidigare skedde lyckades de tillsammans stoppa flykten.

– Familjen som höll på att bli frontalkrockad hade vänt och ställde sig i vägen. Sen så tog vi nycklarna från honom och höll kvar honom tills polisen kom, säger Michelle.

Chockad och arg

Hela hennes familj klarar sig oskadda när de blev påkörda. Michelle är fortfarande chockad av händelsen berättar hon, men framförallt arg.

– Han hade kunnat köra ihjäl oss allihop. Hade han inte kört på oss lite snett hade vi kanske åkt rakt ut i trafiken på den stora vägen, säger hon.

– Och det är så sjukt att hur försiktigt man än kör själv så spelar det ingen roll när det finns de som kör rattfulla.

Hon är också tacksam för hjälpen från den som hjälpte till att hindra rattfylleristen från att fly:

– Vi vill gärna tacka bilisten som stannade och hjälpte oss att stoppa rattfylleristen och stannade kvar och vittnade med oss om det som hände, säger hon.

Föraren som greps av polisen är en man i 50-årsåldern och är nu misstänkt för rattfylleri efter att ha blåst positivt. Även blodprovet ska ha visat att han kört påverkad, enligt Magnus Svall vid utredningsjouren på polisen i Ystad.

– Proverna har bekräftat att det rör sig om rattfylleri, säger han.

Alkohol i 29 procent av dödsolyckorna

Enligt statistiken inträffade i fjol över 26 000 rattfylleribrott. Under 2015 dog 75 personer i en alkohol- eller drogrelaterad vägtrafikolycka år 2015, vilket är 29 procent av alla döda i trafiken under året, enligt Trafikverket.

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i normalfallet körkortet under 12 månader. Om det finns försvårande omständigheter kan spärrtiden bli längre.

Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN