Turkiet

”Förrädarnas kyrkogård” reserverad för turkiska kuppmakare

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Anonyma gravar har grävts i utkanten av Istanbul.

Platsen som kallas ”Förrädarnas kyrkogård” är skapad speciellt för kuppmakare inom den turkiska militären, rapporterar Reuters.

Nu får kyrkogården skarp kritik av människorättsgrupper.

I måndags begravdes den första ”förrädaren”, kapten Mehmet Karabekir, i de djupa grusgroparna cirka 50 kilometer öster om Istanbuls centrum. Karabekirs kropp tilläts inte tvättas innan begravning. Ingen reciterade heller några böner ur Koranen och han förnekades alla muslimska riter som hör till jordfästelsen innan han hastigt grävdes ner utan en gravsten, rapporterar Reuters.

Istanbuls borgmästare Kadir Topbas kallar platsen ”Förrädarnas kyrkogård”, särskilt skapad för att rymma kuppmakare.

En person begraven

Karabekir var en av de dussintals turkiska soldater som anklagas för att ha försökt störta president Recep Tayyip Erdogan och hans regering i en misslyckad militärkupp tidigare denna månad, under vilken flera hundra personer dog.

Enligt nyhetsbyrån kan han kanske komma att bli den sista.
För även om de flesta medborgare är positivt inställda till att man lyckats avstyra kuppförsöket har den nyligen upprättade kyrkogården, som ligger i en nedlagd del av en byggarbetsplats och bevakas av privata säkerhetsvakter, kritiserats kraftigt av både människorättsgrupper som turkar vilka tagit till sociala medier för att visa sitt motstånd, skriver Reuters.

”Har hört att fler kommer föras ut hit”

Reaktionerna har gjort att flera myndighetspersoner distanserat sig från kyrkogården. På torsdagen sa borgmästare Topbas, som var bland de lokala tjänstemän som kom på idén, till tv-bolaget TGRT Haber att han hade begärt att ”Förrädarnas kyrkogård” skulle tas bort.

Men hur det blir är i nuläget inte helt klart.

– Vi har fått höra att fler personer kanske kommer att föras ut hit, säger en säkerhetsvakt till Reuters.

Lokala medier rapporterade enligt Reuters att Karabekirs familj vägrat göra anspråk på hans kropp, vilket resulterade i att myndigheterna på måndagen begravde honom i den provisoriska graven. Nyhetsbyrån har varit i kontakt med hans ingifta syster som inte velat lämna några kommentarer.

Enligt Reuters finns det inget som tyder på att Erdogan eller den turkiska staten skulle vara inblandade i det kommunala beslutet att inrätta kyrkogården i Istanbul.

Tusentals gripna efter kuppen

Turkiet har sedan militärkuppen den 15 juli frihetsberövat över 18 000 personer, vilket har fått Bryssel att varna för att landets EU-medlemskap kan vara i farozonen. President Tayyip Erdogan har utfärdat undantagstillstånd som tillåter honom att skriva lagar utan parlamentets godkännande. Amnesty har larmat om tortyr, och säger sig ha trovärdiga bevis på att fångar torteras, däribland genom våldtäkt och misshandel. Efter att väst uttryckt oro över den stora utrensningen som sker av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade militärkuppen säger Tayyip Erdogan nu att EU och USA ska ”sköta sina egna affärer”, skriver TT.

Erdogan har pekat ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen, 75, som sedan några år lever i exil i USA, som skyldig till det som inträffat. Gülen har dock fördömt kuppmakarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

Kuppförsöket i Turkiet