Experterna oeniga: ”Gränsen är för låg”

1 av 4
NYHETER

Aida Hadzialic var precis på gränsen för rattfylleri när hon stoppades av polis.

En gräns som experter tycker är problematisk – men av olika skäl.

– Hon körde lagligt i Danmark, men fem minuter senare bröt hon mot lagen i Sverige. Det är idiotiskt, säger alkoholforskaren Wayne Jones.

Natten mot torsdag stoppades gymnasieministern Aida Hadzialic i en trafikkontroll vid Öresundsbron.

Polisens mätinstrument visade att hon hade 0,1 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar 0,2 promille alkohol i blodet.

Precis på gränsen för rattfylleri.

I dag meddelade Hadzialic att hon lämnar regeringen.

– Alkohol och bilkörning hör inte ihop, sa hon vid förmiddagens pressträff.

”Man känner sig helt nykter”

Wayne Jones har forskat om alkohol i över 40 år och jobbade under lång tid som expert på Rättsmedicinalverket.

Hans personliga uppfattning är att gränsen för rattfylleri i Sverige är för låg.

– Problemet är att vid den gränsen så känner man sig helt nykter. Det blir därför svårt för den enskilde att avgöra var på promilleskalan man befinner sig, säger han.

Ett annat problem är att gränsen skiljer sig från land till land.

– I mitt gamla hemland Storbritannien är gränsen 0,8 promille. I Danmark är det 0,5. Det innebär att hon körde lagligt i Danmark, men fem minuter senare bröt mot lagen i Sverige. Det är idiotiskt, säger Wayne Jones.

Lagen – en kompromiss

Sverige sänkte gränsen från 0,5 till 0,2 år 1990. Lagändringen blev till genom en kompromiss, berättar Hans Laurell, dåvarande expert på alkohol, droger och trafik på det som tidigare hette Vägverket.

– Vissa ville behålla 0,5-gränsen medan andra, bland annat vi, ville införa en principiell nollgräns. Då kom man fram till kompromissen 0,2, säger han.

Hur påverkas en bilförare som har 0,2 promille i blodet?

– Allting försenas. Vid överraskande situationer hinner du inte ta ett beslut och sedan utföra det på ett koordinerat sätt. Du hinner inte med.

Hans Laurell är inte heller särskilt förtjust i 0,2-gränsen. Precis som Wayne Jones tycker han att det är problematiskt att folk känner sig nyktra vid den promillehalten.

– Men till skillnad från honom så tycker jag att det är ett skäl till att ha en nollgräns. Då vet man att man inte kan dricka alls, och behöver inte gissa.

ARTIKELN HANDLAR OM