Stal bebis för 18 år sedan – nu döms hon

avNiklas Svahn

1 av 2

När Zephany Nurse var tre dagar gammal, vilandes vid sin mammas bröst, blev hon kidnappad.

Föräldrarna gav aldrig upp hoppet. Och efter 18 år återfanns det bortrövade barnet.

Nu har en 51-årig kvinna fått sitt straff.

– Du hade alla möjligheter i världen att lämna tillbaka barnet, säger domaren John Hlope.

Det var i april 1997 som Celeste och hennes man Morne Nurse fick sin dotter Zephany på sjukhuset Groote Schuur i Kapstaden, Sydafrika.

Men när Zephany bara var tre dagar gammal och låg vid sin mammas bröst hände det fruktansvärda. Hon blev kidnappad.

En kvinna, som nu är 51 år, har under måndagen dömts till tio års fängelse för brottet, skriver bland annat The Telegraph.

”Du behöll henne ändå”

Kvinnan anklagas för att ha gått in på sjukhuset iklädd sjuksköterskekläder och helt enkelt tagit Zephany när hennes mamma sov. Själv uppger kvinnan att hon fått barnet av en mystisk kvinna vid namn ”Sylvia” på en tågstation. 51-åringen sa under rättegången att hennes hjärta brustit av en rad missfall och förnekar att hon någonsin tagit barnet.

– Du hade alla möjligheter i världen att lämna tillbaka barnet. Det finns ingen chans att du inte kände till att det här var deras barn, men du beslutade dig för att behålla henne ändå, sa domaren John Hlope under rättegången, enligt Daily Mail.

Föräldrarna Celeste och Morne har under alla dessa 18 år, i ett fall som beskrivits som Sydafrikas Madeleine McCann, aldrig slutat tro att Zephany var vid liv.

De firade hennes födelsedag varje år för att hålla hennes minne vid liv, en ceremoni som alltid följdes av ett stort medieuppbåd.

Hade en speciell vän

Det var inte förrän under 2015 som parets 13 år gamla dotter Cassidy berättade om en ny äldre vän på skolan, som hon sa att hon hade ett speciellt starkt band till, som pappan Morne förstod att Zephany var vid liv. Vännen såg precis ut som Cassidy och bodde bara ett par kvarter bort från familjen. Och ett dna-test bekräftade senare att skolkamraten verkligen var deras kidnappade dotter Zephany.

Själv hade hon inte en aning om sin verkliga identitet eftersom hon uppfostrats i en helt annan familj av två andra föräldrar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika

Kapstaden