Läste tidningen – då fick han idén till attacken

1 av 3
NYHETER

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde igenom folkmassan på strandpromenaden och dödade minst 84 människor.

Idén fick han från en nyhetsrubrik – åtta månader tidigare.

Samma dag som lastbilsattacken gick han på promenaden och tog selfies, enligt åklagaren Francois Molins.

Det första tecknet på att terroristen bakom Nice-attacken, 31-åriga Mohamed Lahouaiej Bouhlel, planerade ett våldsdåd kom för ungefär åtta månader sedan. Då såg han en nyhetsrubrik med texten ”Man kraschade medvetet bil in i café”, enligt åklagaren Francois Molins, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vid samma tid visade Bouhlel en video för en vän på en gisslan som blir halshuggen. Vännen reagerade med bestörtning medan Bouhlel inte rörde en min.

– Jag är van vid det, sa han enligt åklagaren Molins.

Sökte på Orlando-attacken

Flera personer som intervjuats av de franska utredarna beskriver inte den tunisiske trebarnspappan som radikaliserad. Han beskrivs inte heller som en praktiserande muslim.

– Han bad inte, han gick inte till moskén och han åt fläsk, säger hans farbror till nyhetsbyrån AP.

Radikaliseringsförloppet ska istället ha gått väldigt snabbt.

Enligt Francois Molins uppvisade Bouhlel ”tydliga nyvunna intressen i den radikala, jihadistiska rörelsen”, skriver AFP. I hans dator hittades en stor mängd material som visar en fascination för våld och jihadism från bland annat al-Qaida och IS. Från den 1 juli har terroristen gjort internetsökningar på ”nasheeds”, religiösa sånger som används i IS-propaganda, och han sökte även efter information om terrorattacken på nattklubben i Orlando där 49 människor dog.

I hans dator fanns även ett foto på omslaget till satirtidningen Charlie Hebdo, vars redaktion i Frankrike blev attackerad och 12 personer dödades. Inför nationaldagen sökte Bouhlel även på fyrverkerier tillsammans med ”hemsk dödlig olycka” och ”fruktansvärd dödlig olycka”, uppger åklagaren.

Tog Selfies på strandpromenaden

Enligt terroristens farbror har 31-åringen blivit indoktrinerad av en IS-rekryterare från Algeriet bara två veckor före det blodiga dådet.

Farbrodern berättar att 31-åringen separerat från sin fru och inte bodde med sina barn att han blev ett tacksamt mål för IS-uppvaktningen.

– Han var ett enkelt byte för rekryteraren, säger farbrorn.

Den 19 ton tunga lastbilen som användes i attacken reserverade 31-åringen den 4 juli – ungefär samtidigt som han slutade att raka sig, uppger ett vittne för utredarna.

När Bouhlel fick frågor om ansiktsbehåringen svarade han: ”Det här skägget har religiös betydelse.”

Den 14 juli, dagen för attacken, gick Mohamed Lahouaiej Bouhlel runt på strandpromenaden och tog selfies, enligt åklagaren Francois Molins.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nice

Frankrike

Terrorism