Skärpt straff för döds- misshandel av 3-åring

NYHETER

Styvpappan fick 5 års fängelse

Styvpappan slog sin treåriga pojke till döds.

Misshandeln var så grov att tjocktarmen gick sönder – och straffet i tingsrätten upprörde tusentals människor.

I dag skärpte Svea hovrätt straffet till fem års fängelse.

Misshandeln i familjens lägenhet i Spånga var mycket grov. Styvpappan döms för att ha slagit sin treåriga pojke så svårt att det gick hål på tjocktarmen.

Natten efter misshandeln drabbades pojken av bukhinneinflammation och avled. Domen i Stockholms tingsrätt blev tre och ett halvt års fängelse.

Fallet blev mycket uppmärksammat – och tusentals människor upprördes. Efter domen fick åklagaren och justitieministern ta emot protester. Och åklagaren överklagade, med hänvisning till det låga straffet, domen.

I dag föll dom i Svea hovrätt. Mannen döms till fem års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Precis som tingsrätten hänvisar hovrätten till en dom i Högsta domstolen, då fängelsestraffet för en grov misshandel av en fyraårig flicka blev tre år. Men hovrätten valde att gå på åklagarens linje – där det bland annat påpekats att pojken ”också haft äldre utläkta revbensfrakturer” och att pojken faktiskt omkom av sina skador.

I sin motivering till den skärpta domen skriver Svea hovrätt:

”En väsentlig skillnad mellan fallen är dock att NN (styvpappans namn, red.) genom misshandeln också vållat barnets död. Då NN – enligt hovrätten – visat i det närmaste likgiltighet för effekten av sitt handlande ligger den gärning han gjort sig skyldig till nära gränsen till ett uppsåtligt dödande.”

För treåringens mamma fastställde hovrätten tingsrättens dom. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Anledningen är att hon inte tog pojken till sjukhus, trots att hon måste ha förstått vad som hänt. Medicinsk expertis vittnade i hovrätten om att ett barn med sådana skador ”måste skrika fullkomligt otröstligt om det bärs omkring.”

Mattias Lundell