USA:s misstag dödade hundratals civila

NYHETER

Världens modernaste armé förlitade sig på råd från civila

Hundratals oskyldiga afghaner har dödats av amerikanska bomber.

Trots taktiken att undvika mål nära civila – och trots världens modernaste flygvapen har misstagen gjorts om och om igen.

Det amerikanska flygvapnets kampanj i Afghanistan har kantats av felbedömningar. Enligt en granskning gjord av tidningen New York Times har det högteknologiska kriget – av en general kallats”det mest precisa kriget i det här landets historia” – krävt hundratals civila dödsoffer.

De stora misslyckandena har också lyst med sin frånvaro. Enligt New York Times, som granskat elva platser där sammanlagt fyrahundra civila dödats, är det istället en rad mindre misstag som upprepats flera gånger.

37 amerikaner döda

Ett av grundproblemen är att den amerikanska militären ansträngt sig till det yttersta för att spara egna liv, hittills har 37 amerikanska soldater dött i Afghanistan. Taktiken har gjort att man, i stället för att skicka in egna soldater, litat på uppgifter från lokala krigsherrar eller civila afghaner.

Dessa uppgifter har lett till att flera mål – utan al-Qaidamän eller talibansoldater – attackerats. Det har till och med spekulerats i att en del mål har pekats ut som ren hämnd.

Ett annat misstag har varit att militären använt allt för stort våld när verkliga militära mål hittats. Det har gjort att civila i närheten har omkommit tillsammans med de taliban- och al-Qaidastyrkor man avsett skjuta.

Bröllopsfest bombades

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har också valt att lägga om strategin och de senaste månaderna har resterande fientliga styrkor snarare jagats på marken än från luften. Trots det begicks krigets kanske största misstag tidigare i månaden då en bröllopsfest bombades.

Minst 54 människor dödades i provinsen Uruzgan då militären misstog en traditionell salut och kallade in bombplanen. En händelse Pentagon har medgivit och beklagat.

Militären försvarar sig dock och Ray Shepherd, talesman för det amerikanska centralkommandot i Florida, säger att man till det yttersta bedömer risken för civila dödsoffer. Enligt New York Times är militären dock även oroade av de taktiska konsekvenserna av misstagen.

Opinionen svänger

Den afghanska opinionen ska ha börjat svänga från glädjen över att ha blivit befriade från talibanerna till en mer ifrågasättande.

- Vi måste få mer att säga till om. Om saker och ting inte förbättras kommer jag sannerligen att be för amerikanerna och önska dem framgång men jag kommer inte längre vara en del av det här, säger den afghanske utrikesministern Abdul Abdullah.

Och den amerikanska militären har börjat diskutera stridsåtgärderna med sina afghanska kollegor.

812 civila döda och de kan bli fler

Den amerikanska militären har inte räknat hur många civila som kan ha dödats i Afghanistan. Frivilligorganisationen Global Exchange har en lista på 812 afghanska civila som omkommit i angreppen. Organisationen tror dock att antalet kommer att öka i takt med att organisationen besöker fler avlägsna byar.

Mattias Lundell