Nazist blir republikanernas kandidat i lokalval

1 av 2
NYHETER

Han är före detta ledare för ett nazistparti och förnekar förintelsen.

Republikanerna kallar honom ”äcklig”, men trots det är Arthur Jones snart deras kandidat i det tredje distriktet i delstaten Illinois.

Själv avfärdar Jones nazistanklagelserna med att det är något som ”judemedia” hittat på.

– Jones åsikter slår mot hjärtat av våra amerikanska ideal: att alla förtjänar att behandlas lika. Hans intoleranta åsikter hör inte hemma i kongressen.

Uttalandet kommer från det republikanska partiet i llinois. Som snart, trots de hårda orden, kommer att utse honom till sin kandidat i Illinois tredje distrikt.

Anledningen är att ingen annan republikan ställer upp i distriktet, som är ett starkt demokratiskt fäste.

Arthur Jones har tidigare varit medlem i American Nazi Party. År 1976 kandiderade han i ett borgmästarval för partiet National Socialist White People’s Party (han slutade fyra).

Nu har 70-årige Jones alltså tagit sikte på representanthuset, en av USA:s två kamrar i Kongressen. Eftersom han inte har en republikansk motståndare kommer han sannolikt bli partiets officiella kandidat, men att han ska nå hela vägen till representanthuset är det ingen som tror. Det tredje distriktet är starkt demokratiskt, vilket också är anledningen till att ingen annan republikan tycker att det är värt att ställa upp. Senast en republikan vann valkretsen var år 1975.

Trots Jones obefintliga chanser har kandidaturen väckt ramaskri långt utanför delstatens gränser. En talesperson för det republikanska partiets nationella ledning kallar Jones ”äcklig” i ett uttalande till Washington Post.

Själv menar Jones att han är ”patriot”, ”statsman” och en republikan som står ”sida vid sida med president Trump på ett filosofiskt plan”. När en intervjuare i CNN anklagade honom för att ha en vidrig, nazistisk retorik svarade han:

– Det är inte vidrigt, det är sanningen. Ni i judemedia har blivit helt galna.

Efter intervjun har CNN fått hård kritik för att de lät Jones ventilera sina åsikter i direktsänd tv. Att nazister och andra extremister försöker hitta lokalval med ingen eller liten konkurrens är en välbeprövad taktik och att media uppmärksammar dem ökar bara deras chanser att lyckas, menar kritiker.

Republikanerna överväger nu att tänja på regelverket för att låta en annan kandidat kunna ställa upp (deadlinen för kandidater har passerat sedan en månad tillbaka). Jones tänker dock inte ge upp frivilligt.

– Det finns inte en chans i världen att de kastar ut mig från valsedeln, säger han till New York Times.

Det här är förintelsen 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Illinois