Hon är världens bästa Astrid

på 76 olika språk

Översatt till 76 språk.

Astrid Lindgren är utan konkurrens Sveriges mest lästa författare, både hemma och utomlands.

Både Guillou och Strindberg är småhandlare i jämförelse.

Det är svårt att räkna ut hur många exemplar av Astrid Lindgrens böcker som sålts utanför Sverige. Här hemma har hennes förlag exakt koll. Rabén & Sjögren har sålt över sju miljoner Pippi-böcker, vilket innebär att Pippi är den mest sålda svenska boken någonsin. Men problemet med resten av världen är att det förekommit en omfattande piratutgivning, bland annat i Sovjet/Ryssland och Kina.

Hennes litterära agent, Kerstin Kvint, gissar på åttio miljoner exemplar, piratkopiorna oräknade.

Det märkliga med utlandsförsäljningen är också att den inte visat några tecken på att trappas av, trots att författarinnan själv inte har skrivit något helt nytt på tio år.

Allra störst är Astrid Lindgren i Ryssland och Tyskland.

Nittio tyska skolor döpta efter henne

Bara i Ryssland lär det ha sålts över 45 miljoner Astrid-böcker, det mesta utan tillstånd. Favoriten är ”Karlsson på taket”, som närmast fått status av nationalhelgon. Men länge fick Astrid Lindgren själv åka till Moskva och handla upp ersättningen, eftersom ryssarna vägrade att skicka pengar utomlands.

I Tyskland är Astrid Lindgren en levande legend. Alla hennes böcker är utgivna och praktiskt taget alla tyska barn har läst någon bok av henne. Inget annat land har gett henne så många hedersdoktorat och utmärkelser, som till exempel det stora fredspriset 1978. Och över nittio tyska skolor och förskolor bär hennes namn.

Minst känd är hon faktiskt i USA och Storbritannien.

Men där kan det bli en ändring efter den tecknade Pippifilmen. Nyligen gav det stora förlaget Viking Penguin ut nyutgåvor av Pippiböckerna, samtidigt i båda länderna.

Sex miljoner kr - år efter år

Däremot sa Astrid Lindgren tvärt nej till böcker med illustrationer från filmen, så som Disney alltid gör. Med Pippi Långstrumps envishet vägrar hon alltid att låta marknadskrafterna ta överhanden över hennes författarskap.

- Jag har ändå så att jag klarar mig, säger hon

Inkomsterna från utlandsförsäljningen av Astrid Lindgrens böcker ligger stadigt på cirka sex miljoner kronor, år efter år.

Publisert: