Fingeravtryck kan lösa taxigåta

NYHETER

Spår säkrade efter männen som tros ha fört bort chaufför

OPE FLYGFÄLT, ÖSTERSUND

Här säkrade polisen fingeravtryck från de män som misstänks ha begått brott mot taxichauffören Jarmo Pistool, 39.

Taxin hittades övergiven vid ett flygfält utanför Östersund.

Fingeravtrycken ska jämföras med Migrationsverkets register över samtliga asylsökande sedan 1997.

Foto: Joachim Lundgren
Taxibilen forslas bort

– Det senaste spåret vi har från eventuella gärningsmän är från en bankomat i Gävle, säger Sten Wiklander från polisen i Sundsvall.

Det var ett vittne som uppmärksammat taxin redan i söndags, men som inte hörde av sig till polisen förrän i går morse.

– Vi misstänker att ett brott ligger bakom, säger Sten Wiklander.

I lördags kväll plockade Jarmo Pistool upp två kunder på Stortorget i Sundsvall. De talade engelska med brytning och ville bli körda till en campingplats.

Någon tog ut hans sista pengar

Jarmo Pistool ringde växeln för att få hjälp med att hitta till en campingplats. Han meddelade sedan taxiväxeln att han skulle åka till Sandnäsets camping utanför Holm. Sedan dess har ingen hört av honom.

I söndags morse noterades ett uttag på mannens bankomatkort i Östersund. Någon plockade då ut de sista hundralapparna han hade på sitt konto.

Sedan har sannolikt gärningsmännen lämnat Sundsvall. I söndags klockan 14.00 försökte någon ta ut pengar på Jarmo Pistools bankomatkort i Gävle.

Dessförinnan parkerades taxibilen vid en skogsväg bredvid Ope flygplats utanför Östersund.

Polisen hade i går spärrat av området runt den försvunna taxibilen. Tekniker letade igenom bilen och området runtomkring bilen för att finna spår efter vad som hänt. Bland annat säkrades sko- och fingeravtryck.

I går klockan 12.59 tog polisens tekniker bort avspärrningarna runt bil 918 från Taxi Sundsvall – och den transporterades bort.

– Nu väntar vi på att den tekniska undersökningen ska bli klar, säger Kjell Wedin, spaningschef i Östersund som biträder Sundsvallspolisen i ärendet.

Så fort polisens tekniker i Östersund är klara kommer de att skicka bilder på de fingeravtryck som hittats i taxibilen till rikskriminalens identifieringsrotel i Stockholm.

Där ska man matcha de funna fingeravtrycken med kända brottslingars. Eftersom polisen har information om att de två personerna som hoppade in i bilen på Stortorget i lördags pratade engelska med en viss brytning, kommer även Migrationsverkets fingeravtrycksregister att granskas.

Där finns fingeravtryck på samtliga personer över 14 år som sökt asyl i Sverige sedan 1997. Mellan 75 000 och 80 000 personers avtryck finns lagrade.

”Barnen har tagit det hårt”

Jarmo Pistool är en omtyckt friidrottstränare i Timrå AIF.

– Ovissheten är det värsta, säger ordförande Leif Nilsson.

Friidrottsklubben ställde in träningen i går. I stället pratade man om sin populäre tränare Jarmo Pistool som varit försvunnen sedan i lördags.

– Barnen har tagit det här ganska hårt. Styrelsen har beslutat att ställa in träningen resten av veckan och en tävling vi skulle ha haft på torsdag, säger Leif Nilsson.

Jarmo Pistool brukar träna klubbens ungdomar två eller tre kvällar och hans äldsta dotter är aktiv.

Dessutom är han ledamot i styrelsen.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Zendry Svärdkrona