Mejla

Wolfgang Hansson

Kvinnor utan slöja hot mot regimen

NYHETER

Finns det något mer hotfullt än en kvinna med fritt utsläppt hår?

I Iran är det 2018 fortfarande lag på att alla kvinnor måste bära slöja över huvudet.

Men hijab-protesterna sprider sig och regimen börjar vackla. Är den islamistiska revolutionen hotad?

Nyligen skakades Iran av uppmärksammade politiska protester mot höga matpriser och ej infriade löften om ekonomiska förbättringar. Efter en vecka slogs de ner av den hårdföra regimen.

Lite i det tysta pågår en annan rörelse som kan få stor betydelse för om prästdiktaturen ska kunna hålla sitt grepp om landets befolkning. Många kvinnor har tröttnat på att bära hijab, huvudduk som täcker håret, varje gång de rör sig i det offentliga rummet.

I likhet med många män känner de sig inte hemma i ett strikt religiöst samhälle som så uppenbart går på tvärs mot utvecklingen på många andra håll i världen. En verklighet som trots ett kontrollerat internet inte går att undanhålla befolkningen i vår alltmer globaliserad värld.

Moralpolis

Bland de konservativa anses hijab vara en mycket viktig symbol för den islamistiska revolutionen 1979 då islam upphöjdes från religion till officiell statsbärande ideologi.

Iran har en religiös polis vars uppdrag det bland annat är att se till att kvinnorna följer påbudet om slöja. De som bryter mot det riskerar fängelse.

Men sedan president Hassan Rouhani, som anses tillhöra den mer moderata falangen av prästerskapet, omvaldes förra året har morallagarna inte genomdrivits lika strikt.

Den religiösa polisen har inte varit lika synlig på gatorna. Fler och fler kvinnor har slutat bära huvudduk eller har den runt halsen som om den råkat glida ner.

Hot mot islam

Nyligen genomförde ett antal kvinnor en offentlig protest i huvudstaden Teheran där de tog av sig sina hijabs, band fast dem runt en påle och viftade med dem som en flagga. Det kan låta som en trivial sak men är i själva verket en kraftfull symbol för att visa missnöje. Kvinnorna uppfattas definitivt som ett hot mot islams envälde.

29 personer arresterades men det är oklart om det som tidigare riskerar fängelsestraff.

– Jag är trött på att vår regering ska tala om för mig vad jag kan göra med min kropp, säger en 28-årig kvinna som tog av sin hijab offentligt till New York Times reporter.

Klädförbud råder även för män som inte får bära shorts offentligt.

Strikta regler

En hård kontroll av befolkningen är en av grundpelarna i den islamistiska revolutionen som nu hotas av att unga människor inte längre vill följa de strikta regler som gäller för klädsel, vilken musik man får lyssna på eller vilka filmer man får titta på.

Om människor börjar tänka alltför fritt är det ett hot mot prästerskapets diktatur som rått de senaste 40 åren.
Hur denna längtan efter mer frihet ska hanteras har resulterat i en spricka i prästdiktaturen. De konservativa ser alla eftergifter som början på regimens fall och vill strama åt. De anklagar sabotörer och vandaler för att ligga bakom hijab-protesterna och pekar som vanligt ut USA som den som ytterst ansvarige.

Kvinnor piskas

President Rouhani verkar, utan at offentligt säga att han vill avskaffa det, vilja lätta på slöjtvånget som en ventil för att dämpa missnöjet hos ett folk som blir allt svårare för prästerskapets att kontrollera. Tidigare arresterades även kvinnor som körde bil utan huvudduk. Nu ska de klara sig undan med ett mindre bötesbelopp.

Rouhani har låtit offentliggöra en tre år gammal opinionsundersökning som visar att närmare hälften av Irans befolkning är emot hijab-tvånget. En kraftig ökning från den tredjedel som hade samma uppfattning 2006. Skulle undersökningen göras i dag hade antalet som förkastade hijab-tvånget sannolikt varit ännu större.

Att kontrollera kvinnors klädsel som ett sätt att förhindra politisk opposition är vanligt i strängt religiösa samhällen.

Jag minns ett besök i Afghanistan 1998 medan talibanerna satt vid makten. Kvinnor jag träffade berättade hur de blev piskade av moralpolisen om minsta hud var synlig, även vid handleder eller fotleder, när de rörde sig utomhus. Då givetvis iförda den obligatoriska burkan.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vägrade bära slöja – stängs av från landslaget

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Teheran

Hassan Rouhani