Nio terrormisstänkta gripna nära brittiska flygplatser

NYHETER

Trupper och militär utplacerade på flygplatserna

LONDON

Nio personer har under veckan gripits misstänkta för terrorplaner i en omfattande säkerhetsoperation vid flygplatser i Storbritannien.

  På fredagen började verksamheten vid flygplatserna i London återgå till det normala.

Enligt brittisk polis greps fyra personer i torsdags vid ett större säkerhetspådrag utanför den internationella storflygplatsen Heathrow.

  Ytterligare två män greps vid Leeds-Bradford-flygplatsen i norra England i torsdags kväll. Enligt polisen hade de agerat misstänkt i närheten av ett staket.

  Gripandena gjordes med hänvisning till anti-terrorlagarna.

Svaga grunder

  Heathrow har omgärdats av polis och militär de senaste dagarna på grund av rädsla för att al-Qaidaanhängare skulle genomföra terrorattacker mot huvudstaden. En Heathrowterminal utrymdes under ett par timmar på fredagen, men öppnades senare sedan ett misstänkt paket kontrollerats.

  Nio personer har gripits sedan den omfattande säkerhetsoperationen vid brittiska flygplatser inleddes. Två av dem hade på fredagen släppts igen och poliskällor uppger att de fyra som greps i närheten av Heathrow enbart gripits som en försiktighetsåtgärd.

  Endast mot en 37-årig venezuelan som greps sedan en granat hittats i hans bagage på Gatwick-flygplatsen verkar det finnas välgrundade misstankar. Gripandet orsakade kaos på landets näst största flygplats i torsdags.

Fruktar robotattack

  Myndigheterna har inte meddelat vilken sorts attentat som befaras. Men av det sätt på vilket trupper och militär materiel placerats ut vid Heathrow och Gatwick drar experterna slutsatsen att scenariot innefattar ett försök att skjuta ned ett passagerarplan.

  Områdena under utflygningsrutter har finkammats eftersom polisen fruktar en robotattack liknande den som i november riktades mot ett israeliskt passagerarflygplan strax efter start från Mombasa i Kenya.

Lögndetektor

  Terrorlarmet i USA, som har föranlett näst högsta beredskap, kan möjligen vara baserat på en lögn, rapporterar tv-bolaget ABC. En meddelare med band till terrornätverket al-Qaida misstänks enligt ABC:s nyhetsredaktion ha hittat på uppgiften att en "smutsig bomb" skulle sprängas mot slutet av veckan i New York, Washington eller Florida.

  Mannen klarade inte det lögndetektortest som gjordes - efter det att beredskapsläget för en terrorattack hade höjts till "orange" förra fredagen.

  Några planer på att dämpa beredskapen finns dock inte eftersom andra hot har kunnat styrkas, uppger höga tjänstemän inom den federala polisen FBI för ABC.

  Konkurrenten NBC uppger att upp till 1 000 al-Qaidasympatisörer kan komma att gripas i USA. Bara 40 av dem anses dock ha starka band till terrornätverket och stå i förbindelse med al-Qaida-ledare i andra länder.

TT-AFP