Säpochefen: ’80 personer kan utgöra ett direkt hot’

SÄLEN. Säkerhetspolisen har avvärjt två potentiella terrorhot i Sverige under det senaste åren.

Ett 80-tal personer inom landet bedöms kunna utgöra ett direkt hot mot samhället.

– Det största hotet kommer just nu från den våldsbejakande islamismen, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Det var under försvarskonferensen Folk och försvar som Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg höll en pressträff om säkerhetsläget i Sverige just nu, med terrordåden i Frankrike i färskt minne.

Han slog fast att hotnivån i Sverige ligger på en förhöjd nivå, men att den gjort det sedan oktober 2010. De senaste dagarnas händelser i Paris har än så länge inte förändrat den bedömningen.

– För att höja hotnivån ytterligare ska det i princip vara ett ganska nära förestående attentat på gång. Men det är för tidigt att säga. Vi kommer att ta del av uppgifterna om Frankrike så småningom för att kunna göra en bättre bedömning, säger Thornberg.

Enligt Säpochefen har man inte sett någon ökad misstänkt terroraktivitet till följd av händelserna i Paris, men man har uppmärksammat personer som uttryckt gillande för attackerna i Frankrike.

”Terrorn här för att stanna”

Anders Thornberg slog på pressträffen fast att Säkerhetspolisen har avvärjt dubbla terrorhot i Sverige det senaste åren. Uppgifter Aftonbladet avslöjade i september förra året.

– Vi har avvärjt två terrorattentat i närtid i Sverige, men jag kommer inte att gå in i detalj vad vi gjort, säger han.

– Den här typen av angrepp är tyvärr något som har kommit för att stanna och vi kommer att få se dem under lång tid framöver. Men jag vill understryka att det är viktigt att inte gripas av panik, det pågår stora ansträngningar för att förebygga, förhindra och avvärja attacker, men i vårt öppna samhälle så går det inte att lämna några garantier om att det inte kan hända.

Vilka är det ni bedömer står för hoten?

– Det kan vara våldsbejakande islamistisk extremism, det kan vara sådana som stridit i Irak. Men det kan också vara en sådan som Anders Behring Breivik, en ensamvarg, och det kan vara någon från de extrema ytterlighetskanterna, höger- eller vänsterextremer, så det kan man aldrig säga. Men det största hotet just nu kommer från den våldsbejakande islamismen.

Hur utbrett är det?

– Det är ett förhöjt hot så det är viktigt för oss att jobba hårt för att det inte ska hända någonting.

Lärs upp vid strider utomlands

Enligt Anders Thornberg ser alla säkerhetstjänster i Europa samma fenomen just nu. Unga män som åker utomlands för att strida med våldsbejakande islamistiska grupper och sedan återvänder till sina hemländer.

– I dag finns ungefär 130 bekräftade personer som rest utomlands från Sverige till konfliktzoner, men vår uppskattning är att det kan vara så många som 300 personer, säger han.

Av dessa har sedan ett 80-tal personer återvänt. Och det är dem som Säpo nu har särskilt koll på – då de bedöms kunna utgöra ett särskilt allvarligt hot.

– De kan ha lärt sig att använda vapen och sprängmedel utomlands och de kan också ha passerat alla mänskliga gränser i sina beteenden, de kan ha sett och deltagit i tortyr och avrättning av individer. Har man passerat sådana gränser och kommit tillbaka med en övertygelse så kan det hända att man gör något i sitt hemland, säger Thornberg.

Är du orolig för att det ska ske ett attentat i Sverige?

– Jag har stor respekt och säger att det är en allvarlig hotbild. Vi på Säkerhetspolisen har bra kontroll och samarbete med andra, men jag kan inte garantera att det inte händer. Det kan man inte i ett öppet demokratiskt samhälle. Men jag sover gott om nätterna. Vi jobbar väldigt hårt och jag är stolt över min personal som sliter hårt för att förhindra att det ska ske ett terrorattentat.

Publisert: