Saudiaffären

Expert: Wallströms kritik är helt korrekt

I onsdags fördömde stormuftin, landets högsta religiösa auktoritet, Wallströms uttalanden som islamfientliga. Men utanför kungadömets hårt styrda krets låter det annorlunda.
I onsdags fördömde stormuftin, landets högsta religiösa auktoritet, Wallströms uttalanden som islamfientliga. Men utanför kungadömets hårt styrda krets låter det annorlunda.

NYHETER

Saudiarabien pressar muslimska länder till fördömanden av Sverige.

Men landets kritik av Wallströms uttalanden som "islamfientliga" har inget brett stöd i den muslimska världen.

En expert menar till och med att Saudiarabien använder religion som dimridå för att slippa prata om mänskliga rättigheter.

Saudivänliga opinionsbildare och medier i arabvärlden är på krigsstigen mot Sverige. Utrikesminister Margot Wallströms (S) kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien är en attack mot islam och all världens muslimer, heter det.

I onsdags fördömde stormuftin, landets högsta religiösa auktoritet, Wallströms uttalanden som just islamfientliga. Men utanför kungadömets hårt styrda krets låter det annorlunda.

Religion som rökridå

Muhammad Al-Hussaini, ansvarig för utbildningar vid det ansedda egyptiska Al-Azharuniversitets filial i London och forskare i islamstudier vid Westminsterinsitutet, påpekar att stormuftin utses av den saudiska regimen.

– Man använder religion som en dimridå, för att hindra en öppen och fri debatt om mänskliga rättigheter, säger han till TT.

– En statstjänsteman, som stormuftin i Saudiarabien är, kan inte uttala sig som en muslimsk auktoritet. Han är helt under den saudiske kungens kontroll och kan inte tas på allvar, ur ett oberoende muslimskt perspektiv.

Trots att flera muslimska länder har stämt in i Saudiarabiens hårda fördömanden av den svenska kritiken finns det i den muslimska världen, även arabländerna, en omfattande kritik mot det enväldiga kungadömets syn på islamiska värden och mänskliga rättigheter, anser Muhuammad Al-Hussaini.

– Saudiarabien är en översittare som använder sitt inflytande för att pressa fram stöd från andra muslimska länder och tyvärr kanske också länder i väst, i egenskap av en viktig strategisk partner, säger han.

”Wallströms kritik korrekt”

Det saudiska rättsystemet är korrupt och orättvist – med mutor, summariska godtyckliga rättegångar och processer där rika saudier helt slipper straff för grova brott, enligt Muhammad Al-Hussaini.

– Att det skulle ha något med islam att göra är helt absurt, säger han.

– Att säga att det saudiska rättsystemet är medeltida är inte detsamma som att kritisera islam. Det saudiska styret står i direkt motsats till muslimska värden på flera nivåer. Margot Wallströms kritik är helt korrekt, vilket regimens reaktioner bara bekräftar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Saudiaffären

ÄMNEN I ARTIKELN

Saudiaffären

Margot Wallström

Saudiarabien