Åsa: Det var en mardröm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT

NYHETER

Åsa satt fast med sitt ben i rulltrappa i två timmar.

Nu berättar hon om skräcken:

Nu berättar hon om skräcken.

För en månad sedan gick rulltrappan vid tunnelbanestationen Östermalmstorg i Stockholm sönder och en kvinna i 70-årsåldern fastnade med sitt ben.

Nu berättar kvinnan, som heter Åsa, för första gången om vad som hände:

– Jag skulle träffa mina fina barnbarn för att gå på bio och gick ner och skulle ta tunnelbanan. Jag såg fram emot detta och var på toppenhumör, skriver hon i ett brev till Aftonbladet.

Fick inte loss benet

Klockan var strax före 15 lördagen den 14 februari.

– När jag tagit den första rulltrappan, passerat plattan och kommit till rulltrappan nummer två hör jag ett fruktansvärt metalliskt oljud. Trappan tappar rytm och i samma ögonblick öppnar sig ett trappsteg där mitt vänstra ben hamnar och blir hängande, skriver Åsa.

Rulltrappan stannade dock inte automatiskt. Det var först när någon medresenär kom fram till nödsignalsknappen och tryckte på den som rulltrappan stannade.

– Under tiden har mitt högra ben hunnit bli fastklämt mellan ett trappsteg och räcket. Det fanns inte en chans att rucka på.

Det tog nästan två timmar innan räddningstjänsten fick loss Åsa. Om den olidliga väntan säger hon:

– Enda ordet är en mardröm.

”Ärrad för livet”

Sedan dess har Åsa genomgått en rad operationer. Hon fick behålla båda benen men vårdas fortfarande för sina skador.

– Och vad jag förstår har jag en lång vägs rehabilitering framför mig. Jag mår jättedåligt och är ärrad för livet.

Polisen förundersökning pågår men i dagsläget finns det ingen misstänkt.

– Det är oacceptabelt att något liknande skulle hända mig eller någon annan för att bara åka tunnelbana. Det är jobbigt att tänka på och jobbigt att prata om, skriver Åsa.

Ulf Höglund, förundersökningsledare, vid citypolisen, väntar just nu på resultatet från de tekniska undersökningarna. Delar från rulltrappan har skickats till Borås och ska analyseras bland annat med mikroskop.

– Först måste vi se orsaken till varför rulltrappan har gått sönder och sen vem som kan bära ansvaret. Det kan vara i flera olika led som det har brustit, säger Höglund.

Advokat Agnes Keleman driver nu Åsas fall.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och hyser tilltro till att polisens utredning fortskrider adekvat och att den kommer att kasta ljus över vad det var som skedde samt även utvisa vem det är som bär ansvaret, säger hon

Publicerad: