Apple: Din laddare kan börja brinna

avBjörn Barr

Uppmanar sina kunder att byta

1 av 3
Det är USB-adaptern som levererats till modellerna 3GS, 4 och 4S som kan överhettas och börja brinna.

Har du en Iphone – då ska du ta en extra titt på din laddare.

Enligt Apple kan äldre modeller överhettas och börja brinna.

Nu uppmanar de alla berörda kunder att byta ut laddaren.

Laddaren till äldre Iphone-modeller kan utgöra en säkerhetsrisk. Det konstaterar Apple i ett pressmeddelande på sin hemsida. Det är USB-adaptern som levererats till modellerna 3GS, 4 och 4S under åren 2009-2012 som kan överhettas och börja brinna. Även laddare som köpts lösa i butik under perioden har samma fel.

Tidigare har Apple varnat för brandrisken i billiga tredjepartsladdare, men nu är det alltså bolagets egna som står i fokus.

På tiden, enligt Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If:

– Det har varit ett jäkla liv om det här. Vissa tror att det är någon skröna, men det är ju sant. Det är bra att de går ut och säger hur det ligger till, säger han.

Hela hemmet brann ned

En som upplevt brandrisken vid laddning på alldeles för nära håll är Yvonne Hessel, 52. I maj förra året övertändes hela hennes lägenhet i Sundbyberg efter att hennes dotters Ipod fattat eld under laddning.

– Hon la den på sängen och gick ut och stekte sig en hamburgare. Sen satte hon sig i vardagsrummet och skulle äta. Då hörde hon ett konstigt klickande ljud och gick upp för att kolla, säger Yvonne Hessel.

När dottern kom in i sitt rum var sängen redan övertänd. Hela lägenheten förstördes i branden. Yvonne och hennes dotter fick bo på hotell i fyra och en halv månad innan de kunde flytta hem igen.

– Det här skedde precis en vecka innan hennes student, så hennes studentkläder blev totalförstörda. Det har tagit ganska hårt på henne, säger Yvonne Hessel.

Laddar aldrig på natten

Sen branden har Yvonne Hessel kämpat för att få ersättning från Apple. Men trots att det gått mer än ett år har hon fortfarande krav på bolaget.

– Apple insinuerar att branden inte berodde på den här enheten. Det är helt sjukt när både brandkår, polis och SKL har sagt att branden startade där. Apple är så stora. Det stänger dörren för oss som drabbats.

I dag håller hon koll på sina Apple-produkter när de ligger på laddning.

– Jag laddar ingenting om jag inte har det under uppsikt. Mobilen är fulladdad när jag går och lägger mig. Man tänker på det hela tiden, varje dag, säger hon.

Även Daniel Claesson på If tycker att man ska vara försiktig med hur man laddar sin telefon.

– Man bör tänka sig för vad man lägger sin telefon på för underlag när man laddar. Det kan utvecklas en enorm värme under laddning som kan antända material i närheten, säger han.

De adaptrar som ska bytas ut har bokstäverna CE i grått mellan strömstiften samt beteckningen "Model A1300". De omdesignade adaptrarna har bokstäverna CE i ljusare färg samt beteckningen "Model A1400".

Från och med den 18 juni går det att byta sin gamla laddare på Apple Store eller på en Apple-auktoriserad servicepartner.

Aftonbladet har sökt Apple för en kommentar.