Tre israeler kidnappade - al-Qaida tar på sig ansvar

1 av 5 | Foto: AP
Israeliska soldater söker efter de försvunna tonåringarna.

På fredagskvällen utropade en talesman från Hamas en intifada mot Israel.

Samtidigt har tre israeliska tonåringar försvunnit från Västbanken.

En al-Qaida-grupp med kopplingar till Isis har tagit på sig bortförandet.

Enligt nyhetsbyrån AP lämnade tonåringarna bosättningen i de västra delarna av Västbanken natten till fredagen. Sedan dess är de spårlöst försvunna.

Såväl den israeliska militären som underrättelsetjänsten Shin Bet påbörjade genast ett massivt sökarbete - som hittills varit utan resultat.

De tre unga männen var, enligt lokala medier, ute och liftade och försvann på väg mot staden Modi'in, mellan Jerusalem och Tel Aviv. När familjerna inte fick kontakt med tonåringarna slog man larm.

Krismöte i natt

De israeliska myndigheterna har utfärdat en "munkavle" för medier i rapporteringen om händelsen - men anonyma källor bekräftar att tonåringarna förts bort, skriver AP.

Sent på fredagen höll Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett krismöte med sina närmaste medarbete med anledning av de försvunna tonåringarna.

"Vi håller de palestinska myndigheterna ansvariga för välbefinnandet hos de kidnappade", heter det i ett uttalande från regeringens administration.

En av de försvunna är, enligt flera källor, amerikansk medborgare.

USA:s ambassad är underrättad.

Tagit på sig ansvar

Under fredagskvällen gick en militant al-Qaida-grupp ut och tog på sig ansvaret för kidnappningen. Dawlat al-Islam uppges ha nära kopplingar till den väpnade gruppen Isis (Islamiska staten i Irak och Levanten) som den senaste veckan tagit över flera områden i Irak.

Enligt Haaretz undersöker israeliska säkerhetsstyrkor sanningshalten i uttalandet, som ska ha spridits via flygblad i palestinska områden.

Uppmanade till kidnappning

Samtidigt har Hamas utlyst en ny intifada mot Israel.

Uppmaningen kom under fredagen från Hassan Badran, Hamas internationella talesman i Gaza. Syftet med intifadan, ett arabiskt ord för uppror, är att slå till mot den ”israeliska ockupationsmakten”, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Tidigare under fredagen hade Khaled al-Batsh, en högt uppsatt milsman i Islamiska jihad, uppmanat palestinier att kidnappa israeliska soldater, eftersom det är enligt al-Batsh är det mest effektiva sättet för att befria palestinska fångar.

Om uppmaningen hänger samman med nattens kidnappning är inte känt.

Aftonbladet