Nyheter

Här grips bombmannen i Stockholm

NYHETER

Bombmannen höll centrala Stockholm i ett järngrepp under drygt fem timmar.

Han tog sig in i lokalen intill Moderaternas högkvarter med sin hemmagjorda bombattrapp.

– Kommer ni närmare så spränger jag mig, sa mannen till poliserna enligt källor till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

Klockan 14.24 i går klev mannen in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan 26 i Gamla stan i Stockholm. Där ska han ha sagt att han hade ett farligt föremål med sig. Han ska också ha uttalat hot mot riksdagspartierna Socialdemokraterna och Moderaterna, som har sitt partihögkvarter alldeles intill platsen för bombdramat.

Polisen var snabbt på plats med ett mycket stort uppbåd. Förhandlare, bombtekniker och tungt beväpnade poliser omringade byggnaden. Man tog hoten på största allvar och utrymde adresser i både Gamla stan och på Sveavägen 68, där Socialdemokraterna har sitt partihögkvarter. Flera personer vittnade om att stämningen var hysterisk under utrymningen.

– De anställda grät, de var chockade, säger Martin som arbetar på en frilansfirma på Stora Nygatan 26.

Greps i direktsändning

Under eftermiddagen och kvällen förhandlade polisen med mannen som framförde olika krav. Bland annat ska han ha bett om cigaretter, kaffe och mat. Han ska enligt källor till Aftonbladet också ha krävt att få prata med en specifik reporter på TT. Reportern ska efter detta ha körts i ilfart till Gamla stan.

Efter flera timmars förhandlingar gav mannen till slut upp och kunde gripas på gatan utanför bygganden klockan 19.45. Gripandet direktsändes av Aftonbladet och på bilderna ser man hur mannen först klär av sig till bara underkläder och sedan backar med uppsträckta händer mot väntande poliser.

Attrapp av patroner

Mannen kunde i natt anhållas av jouråklagare och misstänks på sannolika skäl för olaga hot och för falskt larm. Båda brotten anses grova.

Under midsommarhelgen kommer mannen att förhöras ytterligare.

Inne i byggnaden i Gamla Stan kunde polisen konstatera att det föremål som mannen haft med sig inte var skarpt. Enligt poliskällor var det en attrapp konstruerad av patronhylsor.

Bil med bensindunkar

I samband med händelsen i Gamla stan upprättades också avspärrningar kring Socialdemokraternas och Moderaternas partihögkvarter. Mannen ska ha hotat att spränga S-högkvarteret och enligt poliskällor påträffades en bil lastad med lösningsmedel och dunkar med bensin utanför byggnaden på Sveavägen. En obehörig person ska också ha försökt ta sig in i partihögkvarteret i samband med larmet. Bilen ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara skriven på en person med ett kriminellt förflutet.

Enligt polisen ska ingen ytterligare person ha gripits kopplad till händelsen.

Enligt obekräftade poliskällor har mannen tidigare ansökt om asyl i Sverige och varit missnöjd med hur han behandlats, vilket skulle kunna ligga bakom hans agerande.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter