Jimmie Åkesson fortsatt sjukskriven

Här är nya bilden på SD-ledaren

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till 31 mars.

I ett pressmeddelande meddelar han att återhämtningen "går åt rätt håll", men att det viktigt att inte ha för bråttom.

– Bara Jimmie själv kan avgöra hur länge det blir, säger Mattias Karlsson.

Åkesson i gungstolen.
Åkesson i gungstolen.

Riksdagens kammarkansli bekräftar för Aftonbladet att en begäran om förlängning av sjukskrivningen från Jimmie Åkesson har lämnats in.

"Går åt rätt håll"

Jimmie Åkesson låter i ett pressmeddelande hälsa att hans återhämtning går åt rätt håll och att han mår märkbart bättre men att det är viktigt att inte ha för bråttom tillbaka i arbete. Under sjukledigheten ligger fokus på vila och familj, enligt meddelandet.

Han har inte synts till sedan sjukskrivningen för utmattningssyndrom i oktober. Men i söndags lade vikarierande partiledare Mattias Karlsson upp en nytagen bild av honom på Facebook.

Karlsson säger till Aftonbladet:

– Det är positivt att Jimmie faktiskt säger att han mår märkbart bättre, och att hans återhämtning går i rätt riktning. Det är glädjande signaler som inte varit så tydliga tidigare.

Enligt Karlsson har partiet varit införstått med att utmattningssyndrom som "uppkommit under så pass extrema förhållanden som i Jimmies fall" tar tid att läka.

– Det är ingenting som sker i en handvändning och det är bra att det får ta tid. Jag tror inte det är bra att pressa sig tillbaka för tidigt.

Inget definitivt besked

Mattias Karlsson har ingen uppfattning om hur länge sjukskrivningen kan pågå.

– Det tror jag bara Jimmie själv kan avgöra.

Karlsson har inte diskuterat möjligheten för Åkesson att återvända till att aktivt agera partiledare.

– Jag har inte velat pressa honom om något definitivt besked, och han har inte gett något sådant heller. Men att han ändå nu säger att han är på bättringsvägen tolkar jag positivt.

Hur ser du själv på att sitta kvar som partiledare?

– Jag är ju inte vald till partiledare av landsdagarna, men jag har haft fortsatt extra ansvar vid sidan av min roll som gruppledare med att ta debatter och representera partiet externt. Det är jag beredd att axla tills Jimmie är tillbaka och så länge partiet tycker att jag gör ett tillräckligt bra jobb.

Är du säker på att han kommer tillbaka?

– Jag känner mig hoppfull om det. Det är fortfarande utgångspunkten och vi planerar inte för något annat.

Om Åkesson återvänder till partiet i april, är det ett annorlunda parti än det han lämnade.

– Det har hänt mycket. Vi gjorde ett rekordval som ställde krav på oss på olika sätt i organisationen. Men alla stora steg som tagits har Jimmie informerats om. Vi har haft en dialog och han har haft möjlighet att tycka till.

"Politiken har blivit extremare"

Enligt Karlsson har Åkesson inte vänt sig emot någon större förändring som skett under frånvaron. Karlsson håller inte med om att partiet, som kan tyckas utifrån, radikaliserats under perioden.

– Det stämmer inte. Jag tror vi hade sett ungefär samma utveckling under Jimmie. Vi har inte förändrat vår politik. Det som hänt är att politiken i Sverige har blivit extremare gällande invandringspolitiken. Sedan hade vi också en traumatisk regeringssituation med en regering som vägrade prata med Sveriges tredje största parti.

I går valdes Richard Jomshof till ny partisekreterare. Jomshof kommer att ta över posten från Björn Söder den 26 februari.

Björn Söder kommenterar nyheten om Åkessons fortsatta frånvaro så här:

– Jimmie har gjort bedömningen att han behöver ytterligare vila för att kunna komma tillbaka. För oss är det viktigast att han blir bra och kan komma tillbaka med full kraft. 

Publisert: