Valstrul på valdagen

avStaffan Dickson, Christoffer Malm, Ida Gustafsson

Röstandet är i full gång och det rapporteras om demokratiska problem i vallokalerna.

Vissa nekas att rösta och valsedlar stjäls eller bränns runt om i landet.

Vid val i Sverige är det kommunernas valnämnder som ansvarar för röstandet i sina vallokaler.

Cecilia Jansson skulle rösta på S:t Iliansskolan i Enköping. Men när hon skulle lämna i från sig sina röster fick hon beskedet att hon redan röstat.

Hennes namn var redan förkryssat i vallängden.

– De hade helt enkelt kryssat i någon annan person i mitt namn, men de hade inte tagit personnummer.

”Får inte ta emot den”

Hon säger att valarbetarna på plats skyllde på den mänskliga faktorn.

– Det var tråkigt och det är förskräckligt att det ska behöva gå till så här, att man inte har bättre koll.

Tommy Myrsell (M) är ordförande för valnämnden i Enköpings kommun bekräftar det hela.

– När någon har blivit förkryssad i får vi inte ta emot den rösten. Antagligen är det ett misstag att man kryssat i fel person. Och sådant här händer då och då, det är inte roligt när det händer, alla ska ha rätt att rösta. Men vi får inte ta emot den för då är risken att det blir en dubbel röst.

Anna Becirovic, 30, från Hisingen i Göteborg berättar att samma sak hände henne när hon skulle rösta i distriktet Amhult-Arendal.

– Jag ringde Valmyndigheten som sa att det är sådant som händer och att jag kunde höra av mig igen i morgon, men det hjälper ju inte mig, min röst kommer ändå inte att räknas.

– Jag blev skitarg, det är allas rättighet att få rösta.

Nazister stjäl valsedlar

I Haninge kommun utanför Stockholm har fyra killar i vita skjortor och kostymer lagt ut valsedlar för Svenskarnas parti och samtidigt stulit alla andra partiers.

– Vi har varslat ut, så i flera vallokaler har de stoppats när de försöker ta sig in. Däremot tar man emot valsedlarna, men de får inte komma in så de har ingen chans att stjäla andras, säger Christer Erlandsson, vice ordförande i Valnämnden i Haninge.

Christer Erlandsson är mycket kritisk mot det nazistiska partiets beteende.

– Det är etiskt och demokratiskt alldeles förkastligt. Man får tycka vad man vill om andra politiska partier, men man ska föra fram sitt eget budskap och inte agera på det här sättet, säger han.

Men Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti, säger att de inte har något att göra med personerna i Haninge.

– Det har jag väldigt svårt att tänka mig. Det är inget vi ställer oss bakom, säger han.

På söndagseftermiddagen samlades en mycket liten grupp nazister från Svenska motståndsrörelsen vid Slottet i Stockholm. Där brände de valsedlar, enligt vittnen på plats.

Misstänkt valfusk i Medelpad

En handfull lokaler i Medelpad har drabbats av misstänkt valfusk, rapporterar st.nu.

– Det är ungefär en handfull lokaler som har drabbats, men det kan också vara fler, säger Ingela Åberg, sekreterare för Valnämnden i Sundsvall, till tidningen.

På flera ställen har valsedlar försvunnit eller blandats samman.

– På något ställe har en person även uppmärksammat att Sverigedemokraternas valsedlar stod framför Socialdemokraternas, säger Ingela Åberg till st.nu.

Gamla valsedlar

I vallokalen på Zederlundsskolan i Motala var fel valsedlar utlagda. Bland de vita valsedlarna som används för val till kommunfullmäktige fanns gamla sedlar från vårens EU-val.

Vid val till kommunfullmäktige är det partierna själva som ansvarar för att lägga ut valsedlar. Och det är vid den hanteringen som någonting gått fel berättar Peter Karlberg vid Vänsterpartiet i Motala:

– Tydligen var det någon som lagt dit valsedlar från Europavalet. Det är förmodligen ett misstag från någon från våra egna, det är inget fuffens, säger han.

Uppmanades att inte rösta

I Rinkeby har folk som uppger sig tillhöra en grupp som har kopplingar till IS delat ut flygblad där de uppmanats att inte rösta. Det berättade Rinkebybor för Aftonbladets Jan Scherman som var på plats utanför vallokalerna:

– De har varit på torget här i Rinkeby och de var på torget i Husby, mitt emot mötesplatser, i moskén och där folk samlas, säger Mustafa Ismail, vid Folkpartiet i Rinkeby till Aftonbladet. 

Han berättar att flygbladen har delats ut i flera veckor och att människor varit på plats utanför vallokalen under dagen. Och han säger att han är rädd att det kan ha visat effekt och påverkat människor som inte går och röstar under dagen.

Texten uppdateras