Rösta igen i dag om du ångrat dig

Professorn: Svenskarnas andra valchans kan få betydelse

Säker Erik Wiskman, 22, visste inte om ångerröstningen. Men han är säker på sitt val. ”Jag har bestämt mig sedan en tid tillbaka”, säger han.
Säker Erik Wiskman, 22, visste inte om ångerröstningen. Men han är säker på sitt val. ”Jag har bestämt mig sedan en tid tillbaka”, säger han.

2,5 miljoner svenskar har förtidsröstat.

Men det går att ångra sig.

– Ångerrösterna kan få betydelse för valutgången, säger professor Yonhyok Choe.

Har du förtidsröstat men tänkt om? Då är det inte för sent att byta parti - inte förrän din vallokal stänger i kväll.

Det enda som behövs är legitimation. Sedan är det bara att gå till sin vallokal och rösta. Förtidsrösten blir då automatiskt ogiltig - den nya rösten gäller i stället.

– Det viktiga är att man går till sin ordinarie vallokal på valdagen. Man kan alltså inte gå till någon annan val­lokal, eller en lokal som har öppet för förtidsröstning på valdagen. Och om man förtidsröstar två gånger blir båda rösterna underkända, säger Kristina Lemon, sektionschef på Valmyndig­heten.

Förra valet, 2010, ångerröstade 5 290 personer.

Tror på en ökning

Yonhyok Choe, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att ångerrösterna ökar det här valet. En orsak, menar han, är det osäkra läget för Feministiskt initiativ.

– Det har hänt mycket de senaste två veckorna som kan få folk att ändra sig, bland annat en intensiv slutdebatt och avslöjandet om SD:s Jimmie Åkesson. Dessutom finns en osäkerhet om Feministiskt initiativ kommer in i riks­dagen eller inte som gör att folk kanske vill taktikrösta i högre utsträckning, säger han.

Kan ångerrösterna få betydelse för valutgången?

– Ja, det kan de. Inte på riksdagsnivå, men det kan bli väldigt jämnt i vissa mindre kommuner. Där skulle det kunna bli avgörande, säger Yonhyok Choe.

”Väldigt udda”

Möjligheten att ångerrösta finns i Norden, men är ovanlig i resten av världen.

– Det är väldigt udda egentligen. Jag är från Sydkorea och där går det inte att ångerrösta. Jag tycker att det är bra att det går att ändra sig. Det ökar förtroendet för valsystemet, säger Yonhyok Choe.

Ångerröstning – så funkar det

Gå till din ordinarie vallokal på valdagen. Glöm inte ta med legitimation.

Rösta som vanligt - det gör din förtidsröst ogiltig.

Först måste man så klart kontrollera att vallokalen inte har stängt. Enligt vallagen ska varje vallokal vara öppen minst mellan klockan 9.00 och 13.00 samt mellan klockan 17.00 och 20.00 på valdagen.

5 290 personer ångerröstade 2010. Andelen ångerröster har ökat de senaste valen.

2 479 727 personer hade förtidsröstat i går. Det är en ökning med över 40 000 röster jämfört med 2010. Alla förtidsröster till årets val är inte räknade än.

Publisert:

Ämnen i artikeln