Svenske läkaren mitt i ebola-epidemin

1 av 2 | Foto: Läkaren Shahriar, 29, från Göteborg åkte som volontär till Liberia. Ebola-viruset har hittits dödat 156 personer i landet.
NYHETER

Läkaren Shahriar Atai, 29, från Göteborg åkte som volontär till Liberia.

Det blev en månads ebolakaos i landet där viruset hittills dödat 156 personer.

– Jag reste hem med en känsla av hopplöshet, säger han.

Läkaren Shahriar Atai, 29, från Göteborg, var under juli frivilligarbetare på S:t Josephs Katolska Sjukhus i Liberias huvudstad Monrovia - mitt i det område där över 730 personer nu dött i ebolaepidemin. I förrgår landade han i Oslo där han jobbar på en vårdcentral.

– Jag reste hem med en känsla av hopplöshet för det känns som att det är så otroligt svårt för dem att få kontroll på epidemin i dessa länder.

Kaos på sjukhuset

Ebolaviruset har spridit sig utom kontroll i Sierra Leone och grannländer som Liberia, där det hittills dödat 156 personer. Hundratals gravar grävs just nu utanför Monrovia, enligt Reuters. Studenter och statsanställda har fått ledigt på obestämd tid för att förhindra spridningen - och på sjukhusen råder kaos.

– En patient kom in medvetslös, han hade haft feber i tre dagar, haft diarré och kastat upp så vi misstänkte ebola. Han dog efter bara några timmar. En kvinna kom först in för något annat, men började sedan blöda från munnen, säger Shahriar om hur ebolan kan yttra sig.

Ljög om sina symptom

En annan kvinna hade kommit in och sagt att hon hade ont i magen. Sedan hade hon börjat blöda från underlivet - och dött dagen efter, berättar han.

– Hon ljög om sina symptom eftersom hon samma dag varit på två andra kliniker som vägrat ta in henne då de misstänkte att hon hade ebola, säger Shahriar.

I förra veckan smittades även sjukhusdirektören av det dödliga viruset. Shahriar tror att blödarfebern fortsätter att spridas eftersom det är så svårt att få ut information om den i ett land där läskunnigheten är så låg - och väldigt få har elektricitet. Andra problem är enligt Shahriar att många förlitar sig på att religionen ska skydda dem - och att man ofta tar på liken under avskedsritualer. Det senare har fått president Ellen Johnson Sirleaf att överväga obligatorisk kremering i landet, skriver Reuters.

– Ett lik är ju extra smittsamt eftersom viruset blir starkare efter att man dött, säger Shahriar.

"Var väldigt rädd"

När han lämnade Liberia tog de hans kroppstemperatur. Det är en ny rutin på alla flygplatser i landet. Och Shahriar kan i dag frisk återvända till jobbet i Oslo.

– Jag var väldigt rädd vissa dagar, men samtidigt försökte jag bara att tänka att det ju faktiskt inte gick att smitta mig eftersom jag hade skyddskläder på mig hela tiden.

Han avslutar:

– Och jag hade nog ändå hellre velat bli kvar och hjälpa till.