Här rider polisen ner demonstranterna

avOskar Forsberg

1 av 16

Här skadas flera personer när polisens rytteri sätts in på torget i Limhamn i augusti i fjol.

Efter att man ridit in i folksamlingen och flera skadade ligger kvar på gatan kommenteras händelsen från en helikopter ovanför. 

– Hej och hå, säger en av poliserna. 

Flera personer skadades i samband med att polisens rytteri sattes in under nazistiska Svenskarnas partis möte på torget i Limhamn i Malmö den 23 augusti i fjol.

Tidigare har polisen själva gått ut med en film från händelsen där en patrull beordrar att rytteriet ska rida ner demonstranterna. 

”Någon måste rida ner de svartklädda”, säger polisbefälet i det klippet.

Biträdande regionpolischef Jarl Holmström kommenterade filmen på en presskonferens för drygt två veckor sedan.

– Det är besvärande, sa han i en kommentar till polispatrullens order till rytteriet.

Polisen: ”Hej och hå”

Filmen, som polisen offentliggjorde för två veckor sedan, är emellertid inte det enda klippet från händelsen där poliser uttrycker sig ”besvärande”.

Aftonbladet kan i dag visa en tidigare okänd filmupptagning från händelsen. Materialet är filmat från en polishelikopter ovanför demonstrationen i Limhamn.

Filmen visar när polisrytteriet rider in i folksamlingen i full galopp. Människor flyr undan i panik men många hinner inte undan och hamnar under hästarna.

Strax efter att några personer slagits till marken av kavallerichocken kommenterar en av poliserna i helikoptern händelsen.

– Hej och hå, säger han.

Pågående internutredning

När människor på gatan rusar fram för att hjälpa de som skadats av hästarnas hovar säger en annan polis:

– Det är ingen polis som ligger i den högen va?

Händelsen i Limhamn polisanmäldes av flera privatpersoner men utredningen mot poliserna på plats lades ner. Däremot pågår polisens egen internutredning fortfarande, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I samband med att filmen, där en polisman säger ”någon måste rida ner de svartklädda”, blev offentlig i februari fick internutredarna bakläxa.

Det var några andra poliser som uppmärksammade ledningen på uttalandet om ”de svartklädda” under filmsekvensen.

– Vi vet inte om uttalandet kom i samband med att hästarna sattes in. Det får utredningen visa, sa Jarl Holmström på presskonferensen i februari.

Körde på en person

I samband med tumultet och kravallerna i Limhamn körde polisen också över en motdemonstrant.

Mannen stod still när bilen girade och körde på honom. På de rörliga bilderna från händelsen syns hur mannens ben fastnat under det vänstra framdäcket.

I det nya klippet som Aftonbladet i dag kan visa är det tydligt att polismannen säger ”Hej och hå” i direkt anslutning till att motdemonstranterna rids ner av rytteriet.

Huruvida den nya filmen ingår i internutredningen är i nuläget oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM