Ingen humanitär hjälp släpps in i Ukraina

NYHETER

Ingen humanitär hjälp släpps in i Ukraina innan Internationella rödakorskommittén (ICRC) utrett behovet, säger en talesperson för den ukrainska militären. Men enligt en rådgivare till Ukrainas president tas den ryska hjälpen över av ICRC vid gränsen.

På tisdagsmorgonen gav sig 280 fordon av från en förort till Moskva mot Ukraina med 2 000 ton humanitära förnödenheter, skriver AFP.

Tvist om uppgörelse

En talesperson för Rysslands president Vladimir Putin sade på måndagen att man redan kommit överens med Ukraina, men enligt en anonym källa inom den ukrainska regeringen så finns ingen sådan överenskommelse och den ukrainska militären meddelar att ingen humanitär hjälp kommer att släppas in i landet innan Röda Korset utrett behovet, uppger Reuters.

Den ryska lasten kommer enligt en rådgivare till den ukrainska presidenten föras till gränsen och sedan lastas över till andra lastbilar och föras över till ICRC, ingen humanitär konvoj kommer släppas in om den eskorteras av rysk militär eller ryska räddningstjänster, skriver Reuters.

ICRC uppger att samtal förts mellan Ukraina och Ryssland om humanitär hjälp men organisationen har krävt säkerhetsgarantier från båda parter och att organisationen tillåts leverera den ryska hjälpen med respekt för dess fundamentala principer kring neutralitet och oberoende.

Befarar invasion

Ledare i väst varnar för att en humanitär insats i landet kan användas som en förevändning för en rysk invasion av Ukraina och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen bedömer att en rysk invasion är "högst sannolik".

– Vi ser att Ryssland bygger vidare på förevändningarna för en sådan operation i skenet av en humanitär aktion, och vi ser en militär närvaro som kan användas för sådana olagliga operationer i Ukraina, sade han till Reuters i måndags.

TT