Han strider med den kurdiska armén

1 av 16 | Foto: Rizgar Kêsteyî flög till Mosul i början av augusti.
NYHETER

Han jobbade på bank i Jönköping - nu krigar trebarnspappan mot terrorarmén IS.

Med sin automatkarbin kämpar svensken tillsammans med kurdiska peshmergastyrkor mot skräckmilisen.

– Vi har bildat en frontlinje och lyckats trycka tillbaka terroristerna, säger Rizgar Kêsteyî, 46.

Han stred mot Iraks förre diktator Saddam Husseins regim under tio år innan flykten till Sverige 1992 där han blev banktjänsteman i Jönköping.

– Jag säger ofta att vi hade tur som kom till just Sverige som har ett fungerande demokratiskt system, säger Rizgar Kêsteyî, 46.

Familjen blev svenska medborgare - men för tre år sedan flyttade de tillbaka. Nu har Rizgar Kêsteyî lämnat sin hustru och tre barn – 10, 15 och 16 år gamla – hemma i staden Duhok för att återigen ta upp kampen.

Trebarnspappan har stridit med den kurdiska armén peshmerga mot Islamiska staten, IS, i snart två veckor. När Aftonbladet når honom befinner han sig norr om Mosul, i staden Teleskof.

– Nu har vi bättre placering på vår vapenarsenal än vad vi hade i början, vi har bildat en frontlinje där vi placerat ut oss och lyckats trycka tillbaka terroristerna från byar på Nineveslätten som de försökt ta sig in i, säger han.

Spränga religiösa byggnader

Rizgar Kêsteyî berättar att det spridits information inom styrkan att IS de senaste dagarna försökt ta sig in i kristna byar och städer och spränga kyrkor och religiösa byggnader som finns där.

– Men varje gång som de närmar sig så slår vi tillbaka. Vi hör även amerikanska flyg då och då som slår till mot IS i Mosul.

Flygbombningarna har han hört först under de senaste dagarna. De vapen som USA har sagt att man ska lämna till armén har ännu inte kommit fram till det område där Rizgar Kêsteyî befinner sig just nu.

Under onsdagseftermiddagen meddelade också Frankrike att man kommer att beväpna peshmergastyrkorna så snart det är möjligt.

Själv är Rizgar Kêsteyî beväpnad med bland annat en kalasjnikov, en automatkarbin.

Peshmergastyrkor finns utplacerade hela vägen från Sinjar och Sinjarberget – där hundratusentals flyktingar är i nöd – hela vägen ner till Jalawla, öster om huvudstaden Bagdad, säger han.

– Vid flera platser på frontlinjen har vi sett döda kroppar.

Han berättar också att peshmerga tagit IS-medlemmar till fånga under strider.

– Vi har lämnat över dem till polisen som får ta hand om dem.

Hot mot hela världen

Rizgar Kêsteyî kallar sig både kurd och svensk, men han är också tydlig med att han inte bara strider mot IS för att skydda den kurdiska gruppen i Irak.

– Jag strider för att skydda kurder, assyrier, syrianer, keldeer, turkmaner, yezidier, araber, alla som hotas av terroristerna. Jag är här för att kriga för frihet och trygghet i hela världen. Terrorn från IS är ett hot mot både mitt folk och mitt land, men också mot hela världen i förlängningen.

Den flyktingkatastrof på Sinjarberget dit minst 150 000 yazidier uppges ha flytt efter ett ultimatum från IS att konvertera eller dö, gör att Rizgar Kêsteyî tänker fortsätta strida.

– Jag hoppas att mitt andra land, Sverige, också kan hjälpa de flyktingar som finns här nu. De behöver någonstans att bo efter att ha flytt terrorn. Vi i peshmerga har inte tillräckligt med resurser att båda kriga och samtidigt ta hand om alla flyktingar, vi behöver hjälp.

Familjen lär få vänta innan Rizgar Kêsteyî kommer hem igen.

– I början var de oroliga för mig, men nu är de lite lugnare. De ringer varje dag, det ger mig mod, säger trebarnspappan.