Nyheter

FI:s valstuga vandaliserades i natt

avMathias Asplund

Foto: LÄSARBILD
Fi:s valstuga i Stockholm vandaliserades under natten.

Feministiskt initiativs valstuga på Sergels torg har blivit utsatt för vandalisering under natten.

– De andra valstugorna var helt orörda, säger Erik Löf, som såg förödelsen på morgonen.

När Erik Löf gick förbi Sergels torg vid halv åtta-tiden såg han att någon hade sparkat in valstugans ena vägg och slitit ut hela innehållet.

Möbler och plankor låg i en hög på marken utanför.

– Det är ganska uppenbart att någon har tyckt att det varit roligt att ta sönder den, säger Erik Löf.

Riktat våld

Inga andra valstugor hade blivit utsatta för vandaliseringen.

– De var helt orörda, det var bara FI:s som var sönderslagen. Det är helt förkastligt förstås. Det finns många andra sätt att visa sitt missnöje på. Det är uppenbart att FI:s politik är provocerade för en hel del personer, säger Erik Löf.

Polisanmält händelsen

Zandra Bergman, pressansvarig på FI, säger att hon precis tillbringat en stund med att göra en polisanmälan gällande skadegörelse.

– Det har hänt under natten eftersom den var bemannad i går, säger hon. Vi kan bara beklaga det som har skett och överlämnar det nu till polisen.

Hur ska ni nu bedriva valstugearbetet?

– Vi har även mobila valstugor från FI Stockholm, så det är ingenting som sätter käppar i hjulet. Även om det förstås är tråkigt att det hänt, säger Zandra Bergman.

Kandidat: "Kan bli problem"

Feministiskt initiativ säger att de inte har mycket till valbudget och att de är helt beroende av insamlade pengar.

– Vi får se om människor vill bidra till en ny eller om vi får nöja oss med flaggor och högtalaranläggning. Stockholm är ju ett av våra viktigaste områden, säger Lotten Sunna (FI), riksdagskandidat i Stockholm.

– Men det vore fantastiskt om det går att snickra en ny. Annars blir det svårt med vårt material. Vi har ju valsedlar som folk kommer och hämtar och det blir ett problem om vi inte kan lagra dem, säger Lotten Sunna.

Grov skadegörelse

Enligt Stockholmspolisen handlar det om grov skadegörelse. Däremot görs det generellt ingen skillnad på "vanlig" skadegörelse och politiskt motiverad vandalisering.

– Man gör inte samma skillnad som vid misshandel med till exempel rasistiska motiv. Då tar man hänsyn till det i domen. Generellt kan man inte säga att det är skillnad på om man bränner ned min friggebod eller en valstuga, säger Lars Byström, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Partiet skriver på sin sajt att de ska försöka laga valstugan provisoriskt under dagen. De skriver också att utdelningen av material och valsedlar inte påverkas.