Fredrik Reinfeldt: Öppna era hjärtan

Uppdaterad 2021-10-20 | Publicerad 2014-08-16

Fredrik Reinfeldt har en plan hur han ska ta hämnd på en eventuellt S-ledd regering.
Fredrik Reinfeldt har en plan hur han ska ta hämnd på en eventuellt S-ledd regering.

Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde valrörelsen med ett allvarligt budskap till det svenska folket.

Han ville förbereda svenskarna på att de kommande årens växande flyktingströmmar kommer att bli tuffa.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen, säger han.

I dag inleds valrörelsen enligt Fredrik Reinfeldt. Klockan 13 håller statsministern tal på Norrmalmstorg i Stockholm.

Reinfeldt inledde dock dagen med en pressträff där han tog upp det allvarliga läget i omvärlden med de humanitära katastrofer som pågår i bland annat Syrien och Irak.

BAD OM SOLIDARITET Fredrik Reinfeldt inledde valrörelsen med att vädja om tålamod med den stora flyktingström som väntar Sverige. Men hans egna kommunpolitiker kräver ökade resurser för att klara en sådan situation.
BAD OM SOLIDARITET Fredrik Reinfeldt inledde valrörelsen med att vädja om tålamod med den stora flyktingström som väntar Sverige. Men hans egna kommunpolitiker kräver ökade resurser för att klara en sådan situation.

– Vår bedömning är att den väldiga hänsynslöshet i en trasig värld vi ser i vår absoluta närhet  är så pass allvarligt att allt fler människor kommer att tvingas fly till Europa och Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

”Kommer leda till stora kostnader”

Statsministern bad därför svenska folket visa sympati för de människor som flyr för sina liv och kommer till Sverige. Han säger att flyktingströmmen kommer att nå nivåer liknande de under Balkan-krisen på 90-talet.

– Det leder till diskussioner hemma i Sverige, vad kommer det kosta och jag kan redan nu säga att det kommer leda till stora kostnader, säger Fredrik Reinfeldt.

– De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det.

”Skapar en bättre värld”

Fredrik Reinfeldt sa också att finansminister Anders Borg senare kommer att ta upp hur det här kommer att påverka statsbudgeten.

– Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld, säger Reinfeldt.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger att beskedet från statsministern var uppseendeväckande på grund av allvaret hos Fredrik Reinfeldt när han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan.

– ”Det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med så mycket annat men det är verkligen människor som flyr för sina liv” sa Fredrik Reinfeldt och uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan, säger Lena Mellin.

Fredrik Reinfeldt

Ålder: 49.

Yrke: Statsminister och partiledare (M).

Karriär: Kom in i riksdagen 1991. Där var han senare ordförande i justitieutskott, partiets ekonomiska talesperson och gruppledare. Partiledare sedan 2003 och statsminister sedan 2006.

Familj: Tidigare gift med Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd (M) i Stockholms län. Pappa till tre barn.

10 viktiga datum under Reinfeldts ledarskap

25 oktober 2003

Efter Moderaternas katastrofval 2002, där partiet fick 15,2 procent av rösterna, tar Fredrik Reinfeldt ett drygt år senare över som partiledare efter Bo Lundgren. Ett intensivt förändringsarbete av politiken och ­partiorganisationen inleds. ­Centrala figurer runt Reinfeldt är Per Schlingmann, Anders Borg, Sven Otto Littorin och Ulrika Schenström. Begreppen ”jobbskatteavdrag”, ”arbetslinjen” och kampen mot ”utanför­skapet” blir allmängods.

13 juni 2004

Reinfeldts första valrörelse som partiledare blir inte alls den succé som han hoppats på. ­Partiet tappar ett mandat i EU-parlamentet och får 18,25 procent av rösterna.

30 augusti 2004

Tillsammans med partiledarna för C, KD och FP lanserar Reinfeldt koalitionen Allians för Sverige. Målet är att ta över regeringsmakten efter valet 2006.

17 september 2006

Efter tolv år med S-regering lyckas Alliansen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, besegra ­Göran Persson. M får över 26 procent av rösterna. Alliansen får majoritet i riksdagen och Reinfeldt blir statsminister.

7 juni 2009

I EU-valet 2009 ligger Moderaterna i praktiken still och får knappt 19 procent av rösterna.

1 juli-31 december 2009

Sverige tar över posten som ordförande i EU. Fredrik Reinfeldt befinner sig i sex månader i epicentrum av europeisk politik.

19 september 2010

Trots att Alliansen låg under stort mot de rödgröna före valet lyckas de vända och vinna makten för en andra mandatperiod. Men i och med att Sverigedemokraterna gör entré förlorar de sin riksdagsmajoritet. Kort efter ­valet sluts en överenskommelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken för att undvika att SD får inflytande i frågan.

7 mars 2012

Efter tjugo års ­äktenskap kommer beskedet att stats­ministern och hans fru, Filippa Reinfeldt, ­separerar. Ett par månader senare kommer beskedet att paret skiljer sig.

25 maj 2014

Valet till EU-parlamentet blir en fullständig katastrof för ­Reinfeldt. ­Moderaterna backar med 5,2 procentenheter jämfört med 2009 och får bara 13,6 procent av rösterna. Det innebär att M tappar ett mandat i parlamentet.

16 augusti 2014

Fredrik Reinfeldt sommar­talar och jakten mot en tredje valseger på raken inleds på ­allvar.