Stulna klipp kan bli kostsamt för Avpixlat

Den anonyma hatsajten Avpixlat har utan tillstånd publicerat hundratals videoklipp sida vid sida med sina anonyma texter.

– Det är naket utnyttjande, säger Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Bara under den senaste månaden har Avpixlat publicerat dussintals videoklipp från flera svenska medier. Bland annat Aftonbladet, SVT, Svenska Dagbladet, TV 4, Expressen och Sveriges Radio.

Klippen placeras intill Avpixlats egna anonyma artiklar, ofta utan hänvisning till var klippen kommer ifrån.

Ett tv-klipp från Svenska Dagbladet handlar om en 70-årig pensionär som får under 3 000 kronor i månaden och ligger i domstolstvist med Försäkringskassan. Men i Avpixlats anonyma text menar skribenten att det är invandringens fel att han har så låg pension.

– Om jag ska uttrycka mig balanserat är det väldigt oetiskt att utnyttja honom för egna syften. För det är det de gör här. Det strider mot all pressetik, säger Björn Hygstedt, informationschef på Svenska Dagbladet.

De undersöker nu vad som kan göras för att sätta stopp på stölderna.

– Det är under utredning kan jag säga men det korta svaret är att vi betraktar det som ett upphovsrättsbrott, säger Björn Hygstedt.

Kan bli kostsamt

Nyhetsklipp från Aftonbladet har publicerats utan tillstånd och även hela inslag från Brottscentralen och 20 minuter.

– De har inte frågat intervjupersonerna och vi har inte gett Avpixlat tillstånd att publicera det som inte faller under citaträtten. Det är ett brott mot lagen och upphovsrätten, säger Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

– Det är stöld. Man får referera innehåll enligt lagen om upphovsrätt, men absolut inte stjäla hela videoklipp, säger fortsätter hon.

Totalt handlar det om hundratals klipp. Tvingas sajten betala för sina publiceringar handlar det om hundratusentals kronor i bildersättningar och eventuella skadeståndskrav.

Förnekar brott

För några dagar sedan fick Avpixlat sitt utgivarbevis och sajten har nu en ansvarig utgivare, Mats Dagerlind, 55. Han är den som ställs till svars om sajten anmäls och fälls i PO, PON eller JK.

– Vi använder de inbäddningsfunktioner som ni tillhandahåller och vill att vi ska använda. Är det så att ett företag inte erbjuder en sådan funktion kan vi ju inte stjäla klippet, säger Mats Dagerlind.

Det gäller privatpersoner och delning i sociala medier. Aftonbladet kan inte ta tv-klipp från Expressen och publicera rakt av.

– Det har man ju tillåtit i och med att ni tillhandahållit den här inbäddningsfunktionen. Ni kan ju inte erbjuda en inbäddningskod som man inte får använda. Jag har inte sett att det är begränsat till att det bara ska gälla privatpersoner.

Vad gör du om det tas rättsliga åtgärder?

– Jag kommer naturligt att bestrida det med samma argument som jag redogjort för dig.

"Naket utnyttjande"

I vissa syften kan en, enligt den så kallade citaträtten, få återge delar av ett material utan tillåtelse. Men enligt en expert på upphovsrätt kan Avpixlat inte luta sig mot den.

– Jag skulle tro att sånt här naket utnyttjande av någon annans journalistik på sin egen sajt, möjligtvis med någon form av kommentar, inte är citaträtt, säger Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt.

Först måste Avpixlat plocka ned de videoklipp de inte har tillstånd till. Sajten kan tvingas betala för publiceringarna. I värsta fall riskerar ansvarig utgivare att straffas.

– Är det upphovsrättsintrång är det maxstraff på två års fängelse. Den risken löper de naturligtvis, men det visar mest att lagstiftaren ser det som ett allvarligt brott, säger Jan Rosén.

Spelar det någon roll om en kopierar eller bäddar in klippet som länk?

– Nej, ett utnyttjande är ett utnyttjande. Om man använder länkningsteknik eller klipper ut ett klipp och limmar in det på sin egen sajt gör detsamma.

Kopplat in jurister

När klippen publicerats på Avpixlat exponeras reklam från de företag som valt att annonsera i de medier klippen kommer ifrån.

– Självklart är det inte bra om våra annonser dyker upp på andra ställen än de vi har valt. Vi får titta på om det är något vi kan agera rättsligt mot, säger Iréne Krohn, pressansvarig på Telia.

Telias reklam visas på Avpixlat bland annat genom videoklipp från Aftonbladet. Ett annat företag vars reklam exponeras är pensionsförvaltaren SPP.

– Detta är självklart inte ett sammanhang där vi vill synas. Det stämmer inte överens med de värderingar vi har och vi skulle aldrig annonsera på den här sajten. Vi har redan kontaktat våra jurister, säger presschefen Sara Skärvad.

Ingen av de annonsörer som Aftonbladet talat med vill förknippas med hatsajten. Man från Avpixlat är svaret att de borde vara glada.

– De ska väl bara vara glada att de får exponering för sina reklaminslag på en stor sajt som Avpixlat, säger Mats Dagerlind.

Publisert: