Listeriasmittat kött återkallas – har sålts i Sverige

NYHETER

"Vi vill inte vara ett företag som dödar folk", säger Tulips kommunikationschef till Aftonbladet

1 av 2

Den danska tillverkaren Tulip återkallar nu flera påläggsprodukter i Sverige och Danmark.

Anledningen är att företaget har hittat spår av listeria i ett parti som har sålts i Sverige.

– Vi vill inte vara ett företag som dödar folk. Det är bättre att ändra nu medan vi anar ett fel än att vänta tills det blir fel, säger Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef vid Tulip i Danmark, till Aftonbladet.

Nu återkallar den danska tillverkaren Tulip flera påläggsprodukter i Sverige och Danmark – detta efter att företaget har hittat spår av listeria i ett parti som har sålts i Sverige, skriver TT.

De funna bakteriemängderna ska enligt Tulip vara så små att företaget menar att den som har ätit av köttet inte ska riskera att insjukna.

– Men listeria kan växa i en produkt och därför kan en mycket liten mängd under hållbarhetsperioden växa till en mängd som kan utgöra en risk, säger Michael Larsen, kvalitetschef hos Tulip Food Company, i ett pressmeddelande.

Har hittat spår av listeria

I Danmark dog tolv personer i Danmark efter att ha ätit listeriasmittat kött tidigare i sommar.

Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef vid Tulip i Danmark, understryker att företaget inte hade något att göra med incidenten.

– Det involverade inga av våra produkter. Det var ett annat företags produkter, säger han till Aftonbladet.

Han berättar att Tulip har hittat små spår av listeria i en av sina köttprodukter – och att företaget av säkerhetsskäl återkallar alla köttprodukter från den 7 augusti fram till i dag.

– Men inget som vi har återkallat utgör en fara om man äter dem nu, säger han.

"Ingen fara hittills"

Listeria kan växa med tiden, förklarar Rune Jungberg Pedersen, och om man äter en köttprodukt som har små spår av bakterier i dag kan produkten ha blivit ordentligt smittad efter bara några dagar – och då vara farlig.

– Det är ingen fara hittills. Alla produkter som har återkallats har inte listeria, utan det är bara i en produkt som vi har hittat det. Vi vill inte vara ett företag som dödar folk. Det är bättre att ändra nu medan vi anar ett fel än att vänta tills det blir fel.

De produkter som har återkallats har alla producerats på samma linje på Tulips fabrik i Shüttorf. Den är stängd tills vidare, medan man letar efter källan till smittan.

– Det finns en risk att listerian kommer från maskinen. Därför har vi återkallat allt, säger Rune Jungberg Pedersen och fortsätter:

– Om man har någon av de produkter som har återkallats tycker vi att folk ska leverera dem tillbaka till butiken. Vi tycker inte att folk ska ta risken, ifall att det är något fel. Det kan finnas listeria i köttet och därför säger vi att man inte ska äta det.

7 500 kilo kött har återkallats

Enligt Rune Jungberg Pedersen rör det sig om totalt 7 500 kilo kött som har återkallats i både Sverige och Danmark.

I Sverige har 5 000 kilo köttprodukter från Tulip återkallats.

– Det enda jag har hört från mina svenska kollegor är att de säljs i ett fåtal Ica-butiker i Sverige och i några småbutiker på gränsen mellan Sverige och Norge, säger Rune Jungberg Pedersen.

"Det är en allvarlig bakterie"

Ica gjorde en återkallelse sent på torsdagseftermiddagen. Återkallelsen gjordes på en produkt av de återkallade produkterna från Tulip – Schächter Luftikus, 500 gram producerad mellan 2014-08-07 och 2014-08-20 med bäst före-datum 2014-10-21.

– Det är jättebra att Tulip snabbt upptäcker detta och återkallar produkterna. Det är en allvarlig bakterie och det är viktigt att man gör återkallelser omgående, så att kunderna får reda på det och kan lämna tillbaka produkterna, säger Anders Lönnebring vid Icas presstjänst till Aftonbladet.

Hur påverkar detta Icas syn på Tulips produkter?

– Jag tror inte att det påverkar omedelbart. Sedan får vi ta en diskussion och prata med Tulip om vad som har hänt och få information. Det blir nästa steg, säger Anders Lönnebring.

Hur förvånad blev du när du fick höra om listerian i Tulips produkter i dag?

– Det är alltid otäckt när det händer. Men i Danmark återkallade man flera smörgåspålägg tidigare, så när det händer på ett ställe kontrolleras det noga på andra ställen också.

– Vilka mängder som vi har återkallat har jag inga uppgifter om.

HELA LISTAN: Här är påläggen som återkallas.