SD:s stabschef gav nya hot om regeringskris

avJosefin Westin

Foto: LINA SIKSJÖ
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets stabschef Linus Bylund.

Sverigedemokraterna har riktat nya hot mot Socialdemokraterna om att fälla regeringens budget.

Pariledarens stabschef, Linus Bylund, upprepade partilinjen i SVT:s Aktuellt i kväll:

– Vi kommer att stödja det vi bedömer är minst skadligt för Sverige.

Sverigedemokraterna blev Sveriges tredje största parti i söndagens riksdagsval och har en klar vågmästarroll under den kommande mandatperioden.

Det har redan börjat märkas inför höstens omröstningar.

För att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet ska få en majoritet för sitt budgetförslag i december krävs det stöd av minst ett annat parti.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa i går efter sitt möte med talmannen att partiet tänker rösta för det budgetförslag som är "minst skadligt för Sverige."

I kväll riktade Åkessons stabschef, Linus Bylund, i SVT:s Aktuellt nya hot om att fälla regeringens budget:

– Vi kommer att stödja det vi bedömer är minst skadligt för Sverige.

Bylund fick stå tillsvars för partilinjen i tv eftersom ingen av de politiskt ansvariga hade möjlighet att närvara, uppger SVT.

”Välja mellan två budgetar”

SD:s brist på besked innebär dock att partiet lika väl kan tänka sig att rösta för regeringens förslag som Alliansens. Skulle partiet anse att Alliansens budget är mindre skadlig för Sverige sänker det S-ledaren Stefan Löfven och blir en regeringskris. Alliansen skulle då få flest röster och sin budget igenomröstad – trots att allianspartierna är i opposition.

I dag fick Löfven förtroendet av riksdagens talman att sondera en regeringsbildning. Det för att talmannen ansåg att Löfvens budget skulle få störst stöd i riksdagen.

SVT: Betyder det att Sverigedemokraterna inte kommer rösta på Alliansens förslag?

– Nej, det betyder det inte. Vi har inte sagt ännu hur vi tänker rösta utan det handlar om att vi kan hamna i en situation där vi har att välja mellan två budgetar som både är skadliga för Sverige men någon är mindre skadlig.

Det är dock redan säkert att SD kommer ställas mot två slutgiltiga förslag, de rödgrönas och Alliansens.

”Mycket sandlåda”

Trots att Aktuellts programledare pressade Bylund på svar så gav han hela tiden detsamma.

I stället underströk han att SD kommer måsta välja ett förslag:

– Om vi har chansen att välja ett bättre förslag så måste vi ju göra det. Ett mindre skadligt förslag ska jag säga.

Bylund hänvisade hela tiden till att partiet inte har någon aning om vad de rödgröna partiernas gemensamma budgetförslag kan tänkas innehålla. SD ställer sig nämligen kritisk till MP:s försvar- och migrationspolitik.

SVT: Men ni är beredda att stödja ett av två förslag som det så småningom finns kvar att rösta om även om det skulle innebära att landet kastas ut i regeringskris?

– Det är en delikat fråga. Vi vill ju inte heller ha en regeringskris. Det tror jag alla förstår, att vi är också här för att ta ansvar för landet. Men det måste också sätta i relation till att ett förslag är med skadligt än det andra att vi inte kan välja det.

Bylund ville också att Löfven ska släppa in Åkesson i sonderingssamtalen. Löfven har sedan tidigare talat med MP och V och ska i morgon träffa Allianspartierna, var och en för sig.

– Tyvärr verkar det vara dåliga utsikter. Men jag kan tycka att det är ganska mycket sandlåda att inte ens kunna ta en utsträckt hand och prata.

ARTIKELN HANDLAR OM