Aftonbladet avslöjar: Oljetankern användes av svenska oligarken

Av: Lisa Röstlund, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: GILLES MARTIN-RAGET/ACEA
Torbjörn Törnqvist.

Svenska oljemiljardären Torbjörn Törnqvist har enligt amerikanska myndigheter förvaltat pengar åt Vladimir Putin.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hans oljebolag chartrat det fartyg som pekats ut som moderskepp i det pågående ubåtsdramat.

Det ryska fartyget NS Concord har under Försvarsmaktens operation i Stockholms skärgård legat still på Östersjön sedan den 10 oktober, tills Svenska Dagbladet skrev om fartyget, och det styrde österut iväg från sin position.

"Är smickrade"

Aftonbladet har tidigare berättat att tankern pekats ut som misstänkt "moderfartyg" till den eller de undervattensföremål som försvaret misstänker kränka svenska vatten.

I dag skickade NS Concords ägare Novoship ut ett pressmeddelande om att fartyget chartrats för att transportera olja från Primorsk i Ryssland. "Skeppet ligger för närvarande standby och avvaktar lastningsorder på 14-25 sjömils avstånd från Sverige", skriver bolaget.

Novoships vd Yuri Tsvetkov säger i pressmeddelandet:

"Vi har noterat och är smickrade över den ökade uppmärksamheten i svensk och internationell media som NS Concords förflyttningar fått. Men jag måste däremot meddela att det är inget ovanligt bakom fartygets förflyttning medan hon inväntar last".

Svenskoligarken använde fartyget

Novoship ägs av statliga ryska bolaget Sovcomflot, vars vd Sergej Frank är före detta transportminister under president Vladimir Putin i början av 2000-talet.

Hans son är dessutom gift med en dotter till en av Putins personliga vänner Gennadij Timtjenko som ihop med Torbjörn Törnqvist blivit mångmiljardär på oljebolaget Gunvor Gruop, har Dagens Nyheter avslöjat.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Törnqvists oljebolag har använt sig av det oljefartyg som nu misstänks vara involverat i att kränka svenska vatten.

På en nyhetssajt specialiserad på fartygsbranshcen, Tradewinds, finns registrerat att Gunvor Groups via sitt helägda dotterbolag Clearlake chartrat NS Concord i april 2010.

Torbjörn Törnqvist, som kallats "Sveriges hemligaste miljardär", utnämndes 2007 till honorärkonsul i Genève av utrikesminister Carl Bildt, som Aftonbladet tidigare berättat.

Ska ha förvaltat Putinpengar

Amerikanska myndigheter har slagit fast att Gunvor Gruops förvaltat pengar åt Putin, något som näringslivstoppen Jacob Wallenberg gått ut och förnekat å Törnqvists vägnar.

– Detta är absolut inget som konsulatet kan svara på. Jag vidarebefordrar din fråga till Gunvors informationsansvariga, säger hans sekreterare i Geneve.

Seth Thomas Pietras, informationsansvarig vid Gunvor Gruops, uppger för Aftonbladet att uppgifterna om Törnqvists Putinkopplingar är rakt igenom falska.

– Herr Törnqvist har ingen relation till herr Putin. Har aldrig haft. Gällande fartyget varken äger vi eller chartrar det. Gunvor har absolut inget att göra med den situationen.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare John Zanchi säger till Aftonbladet om Törnqvists kopplingar till Putin och det misstänkta fartyget:

- Det här är nya uppgifter för oss. Det är något vi måste utvärdera och återkomma om.

Publicerad: