Satsningar på klimat och nya bränslen i budgeten

Publicerad:

NYHETER

Aftonbladet erfar: MP går mot klimatframgång

En oerhört glad Åsa Romson.
Foto: Lotte Fernvall
En oerhört glad Åsa Romson.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att satsa hårt på gröna innovationer i budgeten nästa vecka, erfar Aftonbladet. Det handlar bland annat om uppfinningar för bättre klimat och nya bränslen.

– MP går mot en rejäl framgång, säger en S-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar är Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu i princip i hamn också i frågan som rör innovationer.

Området prioriteras av statsminister Stefan Löfven själv. Redan när han tillträdde som S-ledare i januari 2012 pekade han ut frågan som en av sina viktigaste. Han har ofta framhållit att idéer som tas till vara kan skapa nya jobb i Sverige framöver.

Grönare profil

Enligt Aftonbladets källor kommer dock innovationsområdet i budgeten få en betydligt grönare profil än S först hade tänkt sig.

Majoriteten av satsningen kommer att handla om innovationer för ett bättre klimat. Men också stora satsningar på andra generationens drivmedel väntas.

– Det blir mycket mer grön teknik och nya bränslen än vad man räknat med, säger en källa inom S.

Miljöpartiet har i valrörelsen drivit på för att Sverige ska bli det land som investerar mest pengar per invånare i hållbar teknik.

Därför menar Aftonbladets uppgiftslämnare att de gröna nu ser ut att gå emot en prestigeseger på innovationsområdet.

– De får en rejäl framgång, säger en socialdemokrat.

Samverkansprogram

Även S har dock drivit på för gröna innovationer.

I valrörelsen slog Löfven ett slag för ett samverkansprogram för klimatinnovationer, en miljömålsmiljard och projekt för biogas och andra generationens drivmedel.

Aftonbladet har sökt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som är ansvarig i regeringen för frågorna. Hans pressekreterare Ann Wolgers säger:

– Den här regeringen kommer att öka klimat- och miljösatsningarna väsentligt jämfört med den borgerliga regeringen. Men detaljerna för detta återkommer vi om i budgeten.

Miljöpartiet avböjer att kommentera Aftonbladets uppgifter.

Fotnot: S/MP-regeringens budget presenteras i sin helhet på torsdag den 23 oktober.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN