Styvsonen: Jag tror inte att det är rätt person

Av: Eric Emanuelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Palmegruppen jagar på nytt identiteten på Skelleftehamnsmannen - efter att ett kommunalråd klivit fram och sagt sig veta vem det är.

Aftonbladet har varit i kontakt med den utpekade mannens styvson:

– Jag tror inte att det är min styvpappa. Han nämnde aldrig något om Palmemordet under tiden han levde, säger han.

Det var i går som Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge kommun, klev fram och sa sig veta vem den mystiske Skeleftehamnsmannen är - en gåta som har gäckat Palme-gruppen i nästan 30 år.

– Det är min gamla kollega på SJ. Det är jag övertygad om, sa Sten-Ove Danielsson till Aftonbladet då.

Dog vid 65

Skelleftehamnsmannen blev namnet på ett avgörande vittne i Palme-utredningen. Personen skickade in ett anonymt brev till polisen där han förklarade att han varit i Stockholm under mordnatten och att han sett en man som pratade tyska i en walkie-talkie närheten av mordplatsen.

Sten-Ove Danielssons kollega i fråga dog i början på 2000-talet, vid 65-årsålder. Aftonbladet har varit i kontakt med styvsonen till den avlidne mannen - som inte tror att hans styvpappa skulle kunna vara Skelleftehamnsmannen.

– Om han hade sett något anmärkningsvärt under Palmemordet skulle han ha berättat det för mig eller min mamma. Men han sa ingenting om det här. Inte under hela hans liv. Så jag tror inte att det stämmer, säger han.

Kan stämma

Styvsonen bekräftar dock uppgifterna att hans styvpappa jobbade för SJ som tågkonduktör under stora delar av sitt liv och att han bodde i Ånge för att sedan flytta ner till Stockholm kring 1987.

Enligt Sten-Ove Danielsson började hans gamla kollega jobba samma fredag som Palme mördades. Kollegan ska ha gått på tåget i Ånge under eftermiddagen för att sedan komma till Stockholm central strax efter klockan 22, cirka en 1,5 timme innan mordet. Där hade SJ ordnat med en övernattningslägenhet som han kunde sova i, för att sedan fortsätta jobba nästa dag och ta tåget vidare till Ånge och till sist Skelleftehamn, där ännu en övernattningslägenhet väntade på honom. Skelleftehamn var samma ort som det beryktade vittnesbrevet skickades i från.

– Jag tittade i schemat några dagar efter mordet för att se vem som hade varit i Stockholm på mordnatten och sedan i Skelleftehamn några dagar senare. Och det var min kollega. Det är jag tvärsäker på, säger Sten-Ove Danielsson.

"Inte rätt handstil"

Styvsonen kan inte komma i håg vilken rutt hans styvpappa åkte 1986, men han säger att det kan stämma, även om han i övrigt inte tror på Sten-Oves uppgifter om att hans styvpappa skulle vara personen som skrev det anonyma brevet.

– Handstilen som breven är skrivna i stämmer inte överrens med min styvpappas handstil. Jag är säker på att det inte är han som är rätt person.

Enligt Sten-Ove Danielsson har Palme-gruppen kontaktat honom nyligen angående ett telefonsamtal som Skelleftehamnsmannen ska ha lämnat 1986. Dag Andersson, spaningschef för Palme-gruppen, bekräftar för P4 Västerbotten att de på nytt söker efter identiteten på brevskrivaren- men inte hur de gör det.

Vill lyssna på samtalet

Styvsonen säger att han också vill lyssna på telefonsamtalet.

– Får jag lyssna inspelningen skulle jag ju höra på en gång om det är min styvpappa eller inte, säger han till Aftonbladet.

Publicerad: