Nyheter

Alla barn under 18 ska få gratis medicin

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Alla barn under 18 år ska få gratis receptbelagd medicin.

Det har regeringen nu gjort upp med Vänsterpartiet om i budgetförhandlingarna.

– Alla barn ska få den medicin de behöver, det ska inte styras av föräldrarnas inkomster, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V.

Från den första juli nästa år ska alla barn under 18 år få receptbelagd medicin, som i dag ingår i högkostnadsskyddet, gratis. Kravet har drivits av Vänsterpartiet i de pågående budgetförhandlingarna med S/MP-regeringen.

Ulla Andersson, som är partiets förhandlare, är mycket glad i dag.

Hon menar att satsningen särskilt kommer att vara viktig för ekonomiskt utsatta familjer, där bland annat många ensamstående föräldrar finns.

– Det här är en reform som kommer att förbättra deras situation, säger hon till Aftonbladet.

– Jag har själv varit ensamstående förälder så jag vet hur det känns när man hela tiden ställs inför situationer som är ekonomiskt väldigt svåra och där man gör allt vad man kan för att försöka lösa det hela. Ibland blir det så att man tvingas välja mellan att betala barnets medicin eller att betala en räkning.

Enligt SVT innebär det att dagens system med högkostnadsskydd slopas. Satsningen kostar 410 miljoner kronor och ska finansieras med höjda inkomstskatter för personer som tjänar över 50 000 kronor i månaden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: