S slår tillbaka efter den hårda Alliansattacken

avPär Karlsson

Foto: Mikael Damberg (S).

Alliansregeringen gick till hårt angrepp mot Stefan Löfven - och hävdade att han försöker mörka sig till valsegern utan att ge riktiga besked. 

Men nu slår Socialdemokraterna tillbaka.

– Det känns ganska desperat från den borgerliga regeringens sida, säger Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen (S).

I morse höll Alliansregeringens fyra partiledare en presskonferens i Stockholm där de anklagade S-ledaren Stefan Löfven för att just nu orkestrera den största mörkläggningen i modern tid. Partiledarna vänder sig mot att Löfven i synnerhet men även de andra rödgröna partiledarna vägrar ge gemensamma besked inför valet i höst.

Men nu slår Socialdemokraterna tillbaka. Enligt gruppledaren Mikael Damberg (S) är attacken från Alliansen ett uttryck av en desperat regering som inte längre tror att de kan vinna valet i höst.

– Jag tror svenska folket förväntar sig att den regering som sitter kommer med nya förslag för att bekämpa arbetslösheten och för att vända utvecklingen i skolan, inte hitta på vad andra partier tycker och tänker, säger han.

"Folk har sett att det finns ett bättre alternativ"

Enligt Damberg beror den rödgröna oppositionens övertag i opinionen just nu på att folk sett att det finns ett bättre alternativ.

– Det kommer inte fungera för de borgerliga om de inte presenterar ett hållbart program för framtiden som handlar om det som väljarna tycker är viktigt. Där ligger skolan, jobben och sjukvårdens utveckling i topp, säger han.

Han tycker att de fyra borgerliga partiledarna också bör se över sitt eget hus innan de klagar på bristen på besked från oppositionen.

– Deras stöd är ungefär lika stort som Socialdemokraternas i flera opinionsundersökningar. Frågan är vem de ska regera med och hur de ska skapa en majoritet, säger Mikael Damberg.

"Ett annat sätt att se på demokrati"

Enligt KD-ledaren Göran Hägglund är det ett anständighetskrav i en demokrati att ge besked om vad man vill göra om man tar över makten och med vem.

Men enligt Damberg erbjuder hans sida ett annat sätt att se på demokrati.

– Vi säger att vi vill samarbeta, vi är öppna och tydliga med att redovisa vårt politiska program. Det går vi till val på, sedan får väljarna rösta hur de vill att Sverige ska styras framöver. Det tycker vi är att ta väljarna på stort allvar.

Sjöstedt: Fokuserar på vår politik

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att regeringen står helt utan besked om de stora samhällsutmaningarna som gäller jobb, skola och klimat.

– Mot det ställs partier som har visat historiskt att vi kan samarbeta, kan komma överens och som också har en idé om vad som behöver göras. Sedan får väljarna välja mellan det och när valet är gjort sätter vi oss ned och lägger fast en ny regeringspolitik, säger han.

V-ledaren Jonas Sjöstedt tycker att dagens presskonferens från Alliansregeringen saknade innehåll.

– Det vore roligare om de lade fram förslag om hur de ska få ner arbetslösheten eller göra något åt vinsterna i välfärden. Men nu har de inget sådant och då står de och skäller på Löfven i stället. Jag tänker fokusera på att föra fram vår politik, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM