Lööf: Vi är alltid beredda att regera

avErik Melin, Olof Svensson

1 av 7

Annie Lööf fick under SVT:s agenda frågan om Alliansen var beredda att regera när SD röstat ner regeringens budget.

– Som parti är man alltid beredd att regera, svarade hon.

Hon avvisar också möjligheten till samarbete med Löfven innan nyvalet utlyses.

– Det är samma hårda tonläge han visar i slutna rum. Jag kommer inte att nicka ja till en budget som bygger på en vänsteragenda.

Under söndagskvällens Agenda möttes Miljöpartiets och Centerpartiets ledare, Gustav Fridolin och Annie Lööf.

När Sverigedemokraterna valde att fälla regeringens budget vore det naturligt om Stefan Löfven avgick som statsminister, menar Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Det mest naturligt vore att låta talmannen göra en ny sondering och därefter ha en ny regeringsbildning. Hade vi i alliansen kommit i regeringsställning hade vi sträckt ut en hand till Stefan Löfven och frågat efter samarbete. Vi är alltid beredda att regera, säger Lööf i Agenda.

Miljöpartiets Gustav Fridolin tycker att Lööfs ord är förvånande.

– När Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister sa han att alliansen aldrig ska regera med direkt eller indirekt stöd av SD. Hade det blivit som Annie Lööf säger hade man ju gjort precis det, säger Fridolin.

Skakade hand i sändning

De två partiledarna var överens om en sak, att den kommande valrörelsen ska handla om vilket Sverige man vill ha.

– Det kan vi väl skaka hand på, sa Fridolin under sändningen varpå Lööf mötte hans hand.

Fridolin menade också att det blir viktigt att visa för väljarna på skillnaderna mellan blocken och efter valet också vara beredda att samarbeta.

SVT: Betyder det att ni också kan komma att samarbeta med alliansen?

– Nu söker vi nytt förtroende tillsammans med Socialdemokraterna. Om alliansen hamnar i regeringsställning måste vi givetvis vara beredda att samarbeta, precis som partierna på den andra sidan, säger Fridolin.

”Ville inte svara”

När Aftonbladet möter Annie Lööf efter programmet säger hon dock att Löfven och Fridolin inte velat säga något om samarbete vid en alliansseger.

– Det var väldigt tydligt vad Gustav Fridolin och Stefan Löfven egentligen tyckte. De kan inte tänka sig att samarbeta med oss om vi är i regeringsställning.

Är ni beredda att samarbeta med S utan MP?

– Nu fick vi aldrig den möjligheten. Stefan valde att ta till nyvalsvapnet. Unikt och överraskande, men jag respekterar hans val.

Du och Gustaf Fridolin tog i hand. Det är inte varje dag?

– Vi får väl se hur länge det håller. Vi skakade hand på att vi vill se en valrörelse om politik, inte spelteori.

Folk pratar om sandlådedebatt? Hur ska det låsta läget brytas?

– Det är viktigt att vi inte kastar paj. Jag har blivit inbjuden två gånger till Stefan Löfven och kommit på bägge. Till bägge mötena har jag haft med mig besked, bland annat på blocköverskridande överenskommelser som han inte tagit vidare.

Men han är fortfarande öppen för att prata?

– Det är samma hårda tonläge han visar i slutna rum. Jag kommer inte finna mig att nicka ja till en budget som bygger på en vänsteragenda. Hoppas han lyssnar nu: vi ska enas om hur vi ska styra Sverige i minoritet. Nu hoppas jag att vi kan sätta oss kring bordet igen som vuxna människor.

ARTIKELN HANDLAR OM