Nyheter

Misstänkta stölder och mobbning i hovförsamlingen

avRichard Aschberg, Ewa Tures

Kungens privata föremål är borta

1 av 2 | Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Pastor Michael Bjerkhagen uppvaktar prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill vid mottagningen på Stockholms slott efter lysningsgudstjänsten i Slottskyrkan.

Kungens privata psalmbok, nycklar och andra föremål har försvunnit från Slottskyrkan.

Aftonbladet kan i dag avslöja att hovförsamlingen skakas av anklagelser om stölder och mobbning.

– Jag vet inte hur mycket kungen känner till. Men det sägs hela tiden att han måste hållas utanför för det här är inte bra, säger en hovpredikant till Aftonbladet.

I ett internt mejl till kyrkvärdar och vaktmästare i Slottskyrkan skriver kungens hovpastor Michael Bjerkhagen om de misstänkta stölderna.

Att kungens psalmbok var försvunnen upptäcktes i samband med tacksägelsegudstjänsten, Te Deum, den 2 mars för prinsessan Leonore.

Boken var borta, kvar fanns bara det tomma fodralet. Det är en psalmbok med insignier som kungen fick 1986 av Bertil Werkström som då var ärkebiskop.

”Ska framstå som slarvig”

Inne i sakristian upptäcktes vid ett annat tillfälle att nycklar till predikstolen och Michael Bjerkhagens guldstola, ett speciellt band som bärs tillsammans med prästklädseln, var borta.

"Dessvärre tror jag att detta inte är en 'vanlig stöld'. Utan jag tror att den som stulit dessa föremål, gjort det med syfte att rikta missaktning mot mig som kyrkoherde. Allt för att jag ska framstå som slarvig", skriver Bjerkhagen i sitt mejl.

Han förklarar sedan i brevet att han har starka misstankar om vilka som ligger bakom att föremålen försvunnit och betonar att inga nycklar får lämnas ut till de kyrkvärdar som har lämnat sina uppdrag.

”Obehaglig stämning”

"Ärendet ligger nu hos säkerhetschefen. Detta mejl skall strikt hållas inom mejllistan. Jag vill inte att det vidarebefordras till någon som inte finns med på listan", avslutar han.

Två veckor efter mejlet, den 18 mars i år, hölls en samling för landets 23 hovpredikanter.

– Där berättar Michael om den här stölden och att han misstänkte tre kyrkvärdar för brottet. Det blev en väldigt obehaglig stämning, säger en hovpredikant.

– Vi känner ju alla de här kyrkvärdarna och de är naturligtvis förtvivlade efter att ha anklagats för detta.

De tre kyrkvärdarna är trotjänare i hovförsamlingen och fick sparken tidigare i år - anklagade för mobbning inom församlingen.

Tagit illa vid sig

Det var kyrkorådets dåvarande ordförande Jörn Beckman som höll i yxan:

– Jag är inte ordförande i kyrkorådet längre så jag har inget med detta att göra nu, säger han till Aftonbladet.

Kyrkvärdarna tillbakavisar med kraft att de skulle ha ägnat sig åt någon form av mobbning.

– Det är vi som har blivit mobbade av Michael Bjerkhagen. Han har inte sett oss, undvikit oss och har inte velat prata med oss, säger en av de sparkade kyrkvärdarna.

De aktuella kyrkvärdarna har tagit mycket illa vid sig och det hela ska ha blivit än värre när Bjerkhagen dessutom anklagade dem för stölder.

– Det är vidrigt kränkande. I min värld är det fullkomligt obegripligt att en präst gör så här, säger kyrkvärden.

Får professionell hjälp

Mannen berättar att han bara två veckor efter Bjerkhagens anklagelser kollapsade med hjärtbesvär.

– Jag hade svårt att komma upp och hade ambulans hemma, säger han.

Även hans två kolleger som sparkats har mått mycket dåligt.

– Det här är sånt som förstör livet, personer kan ta livet av sig efter att ha anklagats för sånt här.

En av kyrkvärdarna får nu professionell hjälp för att klara sig och alla har svårt att komma över det hela.

Det finns ingenting som tyder på att det ens har skett någon organiserad stöld och att allt har försvunnit samtidigt, enligt kyrkvärden:

– Kungens psalmbok har inte använts på väldigt länge och nycklarna kan ju ha lånats ut till någon, jag vet inte vad som har hänt utan spekulerar bara.

Höll i vigseln

Michael Bjerkhagen utsågs förra året av kungen till hovpredikant och hovpastor vid hovförsamlingen.

Bjerkhagen höll bland annat i prinsessan Madeleines vigsel och jobbar på slottet.

Hovförsamlingen är till för kungafamiljen och anställda vid hovet och har 480 medlemmar. Församlingens kyrka är Slottskyrkan på kungliga slottet i Stockholm.