Experten: Så ska du bete dig på stranden

Högsommarvärmen drar in över landet och stränderna fylls av soldyrkare.

Men det gäller att se upp så att man inte stör sina grannar på filten bredvid.

– Det är ju bra äckligt med folk som uträttar sina behov i närheten av andra, säger vett och etikett-experten Mats Danielsson.

1. Hur nära andra kan man ligga?

– Är det fullständigt tjockt på stranden och folk ligger med filtarna intill varandra då får man acceptera det. Annars kan man ju ta några meter emellan.

2. Vad gäller för kläder?

– På stranden är det ju badkläder som gäller och idag innebär det ju allt från minimala trosor och topless till rejäla baddräkter på kvinnor och badbyxor i alla möjliga varianter på killar.

3. Vad ska man ha på sig när man går till kiosken?

– Om man går till kiosken på stranden då kan du ha på dig badkläder, men om du går upp till en butik i närheten så brukar de flesta människor uppskatta om herrar tar på sig en tröja och kvinnor tar på sig en kjol eller sarong.

4. Är topless okej?

– Det är ju fullständigt accepterat idag, till och med i badhuset, så det finns det väl ingen som kan invända mot.

5. Kan man spela hög musik?

– Är det en lugn strand så kanske man inte ska spela värsta dunket, men om det är mycket liv så gör det väl ingenting om du höjer lite. Är du tveksam, fråga. De flesta säger säkert: "Bara kör".

6. Om det inte finns någon toalett, vad gäller: buskarna eller vattnet?

– Nöden har ibland ingen lag, men du behöver inte ställa dig inför andra människor utan gå till någon avskild buske. Har du andra behov att uträtta så får du se till att städa upp efter dig. Det är ju fruktansvärt äckligt när någon lämnar en stor hög efter sig – jag har sett det.

7. Vad bör man tänka på med barn?

– Går man till stranden och är bland folk så får man räkna med att där finns barn. Barn leker och tänker inte som vuxna – det får man tåla. Det är sämre etikett att gnälla på barn.

8. Vad gäller med hundar?

– De flesta allmänna stränder brukar ha förbud mot hundar i vattnet, men sen mår ju en hund inte så bra av att vara i värmen på stranden. Den mår mycket bättre av att vara hemma i skuggan i så fall.

9. Kan man grilla på stranden?

– Jag tycker bara att det är trevligt. Men att sen dra igång grillen och osa ner alla runtomkring mitt på dagen är kanske inte så trevligt.

10. Skaka sand av filten?

– Big no att göra det över andra. Det är bara att ställa sig en bit bort - och ha koll på vinden.

11. Bör man dricka alkohol på stranden?

– Personligen har jag ingenting emot att folk knäpper upp en öl på stranden eller dricker en flaska vin i samband med att man sitter och pratar - mig stör det inte ett smack. Bara folk inte dricker så mycket att de börjar skräpa ner eller störa.

12. Kan man röka?

– Det är klart att man kan. Men sitter det någon bredvid dig så kanske du kan resa dig så att röken går över dem, eller gå därifrån.

13. Är nakenbad okej?

– Det går bara bra på nakenstränder - eller om det finns en oskriven regel att det är naket som gäller. Jag fick frågan häromdagen från någon som kommit till ett ställe där det inte var nakenbad, men där alla var uppenbarligen verkade tycka att det var okej att vara nakna. Då får man bara gilla situationen.

14. Kan barnen bada nakna?

– Det enda negativa jag ser i detta är att barn kanske behöver blöjor och annat. I vissa lägen kanske det är bättre då att de har badkläder på sig som hindrar.

15. Kan man fotografera hur man vill?

– Om du tar en strandbild och råkar få med ett antal personer som du inte känner, då är det ju ingen som kan invända speciellt mycket emot det. Men om en person på något sätt blir utsatt på bilden så ska man fråga först.

16. Vad gäller för hångel på stranden?

– Det får man väl göra. Sen om det övergår till grovhångel och sex så kanske de ska dra sig undan och inte störa andra även om det säkert finns de som skulle vilja titta på det också.

17. Vilka regler gäller för ”bomben”?

– Om det är jag som hoppar och skvätter ner andra så tycker jag att det är jätteroligt och om det är jag som blir nedskvätt så blir jag fly förbannad. Men om du nu är på en brygga, bland människor som badar så får du nog räkna med att folk skvätter på dig.

18. Vad är det värsta du sett på en strand?

– Jag har till exempel sett folk som vägrar lägga sig på stranden nära folk från andra kulturer. Det är fanken inte etikett. De kan lämna stranden direkt.

Publisert: