Hatet på Flashback

Tjänar miljoner på hatet

Av: 

Karin Östman

Richard Aschberg

NYHETER

STOCKHOLM/LONDON Flashback som sprider allt ifrån barn­pornografiska berättelser till nazism och kränkningar mot kändisar har blivit en guld­gruva för ägarna.

På åtta år har bolaget omsatt runt 40 miljoner kronor och gett vinster på över nio miljoner.

Grundaren Jan Axelsson, 46, kunde i våras kvittera ut en aktieutdelning på en miljon kronor och åker allt som oftast på olika drömresor jorden runt.

Flashbacks forum som startades kort efter millennieskiftet har snart en miljon användare. För att kringgå svenska lagar och regler är sidan registrerad på en utländsk brevlådeadress.

Den omstridda sajten drivs av Jan Axelsson och hans brittiska flickvän Angelina Maccarone, 49.

En av nyckelpersonerna är också Mathias Egarth, 40, som säljer annonser. Han tjänade förra året drygt en miljon kronor på sitt jobb.

Aftonbladet har tagit del av offerter och i ett fall begär Egarth tre kronor för varje gång en annons klickas av potentiella kunder.

När det gäller så kallade banners, annonser högst upp, så säljs de för 14 000 kronor med två miljoner sid­visningar.

Här skräddarsys också annonspaket för exempelvis spelbolag som enbart annonserar på diskussionsforum som rör poker, spel och dobbel.

Av en rättstvist från 2010 framgår att en man som köpte en ­annons under två månader på ett forum om droger, smartdrugs, fick betala 30 000 kronor.

Bor i Östergötland

Mathias Egarth bor i Östergötland och sålde i höstas sin villa i samband med en separation. Jan Axelsson kommer också från Östergötland och är uppvuxen i Norrköping.

De två träffades 2001 när ­Axelsson sökte en toppsäljare för att kunna börja tjäna pengar på Flashback.

I början av 2000-talet träffade Axelsson också brittiskan ­Angelina Maccarone. De flyttade ihop i hans dåvarande hyreslägenhet i Nacka och hon blev så småningom också involverad i Flashback.

2002 drabbades trion av en ­jättesmäll. Marknadsdomstolen fällde Flashback för att ha länkat till sidor som sålde olagliga ­piratkort för kabel-tv.

Flashback stängde ner sin verksamhet, tilldelades ett vite om 400 000 kronor och krav på att förhandsgranska alla inlägg före publicering.

Registrerades i England

Men det dröjde inte länge ­förrän forumet öppnade igen.

Den 7 april 2003 registrerades bolaget Flashback Enterprises LTD i England som då officiellt fick stå för forumet.

Enligt det brittiska bolags­verket är Jan Axelsson och ­Angelina Maccarone styrelse­ledamöter och aktieägare.

När Aftonbladet besöker ­bolaget på 27 Old Gloucester Street i London finns det inte ens en skylt utanför.

Ett brevlådeföretag

Den vitmålade tegelbyggnaden ligger i närheten av British Museum. Först inne på gården finns en skylt med namnet ­British Monomarks utanför gårdshuset.

Det handlar om ett brevlådeföretag som bara har upplåtit en adress åt Flashbackbolaget.

Av årsredovisningen att döma har Flashback Enterprises LTD i dag mycket begränsad verksamhet och hade den 30 april förra året kontanta tillgångar på motsvarande 123 000 kronor.

Flashbackledningen uppger att de i januari 2010 flyttade sin officiella adress till USA och ­bolaget Flashback International Inc:

”Bakgrunden var juridiska försämringar som pågått under en längre tid i både Storbritannien och inom EU, när det gäller områdena integritet och yttrande­frihet”, skriver led­ningen på sin hemsida.

Breven studsar tillbaka

Adressen som gäller i dag är 1461 First Avenue, New York. Dit ska alltså annonsörer och folk som vill klaga eller har ­andra ärenden vända sig om de inte mejlar.

Men det är också en brevlådeadress - en mellanstation där breven bara studsar för att sedan skickas tillbaka över Atlanten.

Och något företag som heter Flashback International Inc finns inte registrerat i USA. Där­emot har det funnits ett företag med det namnet i skatteparadiset Belize i Centralamerika.

Men det företaget avregistrerades tidigare i år, enligt det ­beliziska bolagsregistret.

Trots detta anger Flashback det nedlagda bolaget som ägare och som primär postadress för verksamheten.

Aftonbladet har sökt Jan ­Axelsson och ställt flera olika frågor per mejl, men han har ­ inte svarat.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hatet på Flashback

ÄMNEN I ARTIKELN

Hatet på Flashback

Flashback

Näthat