Detta har hänt i Köpenhamn

Lördag:
Klockan 15.33: Ett möte i kulturhuset Krudttønden i Østerbro, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray deltar, beskjuts. Uppemot 40 skott ska enligt uppgift ha kommit in genom ett fönster. En 55-årig man som passerade utanför skjuts ihjäl och tre poliser skadas. Gärningsmannen flyr i bil som senare påträffas ett par kilometer därifrån. Vilks har sedan 2007 levt under hot efter att ha gjort en teckning där profeten Muhammed var en rondellhund. Polisen tror att attacken mot mötet i Köpenhamn var riktad mot Vilks.
Klockan 16.15: Den man som polisen senare pekar ut som huvudmisstänkt kommer till en adress i Nørrebro i taxi. 16.37 kommer han ut igen, visar analyser av övervakningskameror senare. Polisen sätter platsen under bevakning vid 23-tiden. Mannen är här fortfarande oidentifierad.
Klockan 19.30: Polisen efterlyser en man, 25–30 år gammal. Han uppges ha haft med sig ett maskingevär. Polisen ser på attentatet som ett terrordåd och släpper en övervakningsbild på en person de misstänker vara gärningsmannen. Du kan se bilden i bildspelet ovan.

Söndag:
Klockan 01.00: En man öppnar eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade i centrala Köpenhamn. En ung judisk man som stod vakt utanför synagogan träffas i huvudet och dödas. Två poliser skadas, men inte livshotande. I synagogan pågick en bat mitzva.

Under natten gick polisen ut och uppmanade invånare i centrala Köpenhamn att hålla sig inomhus. Man har också evakuerat klubbar och krogar i centrala delarna av staden.
Klockan 04.00: Polisen har presskonferens men kan inte bekräfta om de kopplar samman de båda händelserna i Köpenhamn. ”Man kan tro, men inte veta” säger Allan Teddy Wadsworth-Hansen vid Köpenhamnspolisen.
Klockan 04.50: Den misstänkte kommer till adressen i Nørrebro. Polisen uppger att de ropar till mannen, som öppnar eld. Poliserna skjuter tillbaka och dödar mannen.
Klockan 08.00: Vid en kort pressträff berättar spaningsledningen att den dödade mannen tros vara den skyldige till attackerna vid såväl Vilksmötet som synagogan.

Klockan 10.30: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kallar attentatet för ett angrepp mot hela Danmark. ”Vi har som nation genomlidit timmar som vi aldrig kommer att glömma bort.”, säger hon.

Klockan 11.30: Danska myndigheter går ut med namnen på dödsoffren: Finn Nørgaard dödades i kulturhuset och Dan Uzan vid synagogan.

Klockan 13.00: Polisen uppger att man hittat det automatvapen som användes vid attacken mot Krudttønden.

Klockan 15.30: Polisen gör en husrannsakan på ett internetkafé vid Norrebro. Tidningen Berlingske uppger att fyra personer förs ut från kaféet med handfängsel.

Klockan 18.00: Dansk polis går ut med uppgifter om gärningsmannen. Polisen uppger att han var 22 år gammal och tidigare dömd för flera vålds- och vapenbrott. 22-åringen är född i Danmark och uppges ha varit inblandad i gängkriminalitet. Tidningen Ekstrabladet avslöjar kort därefter att hans namn är Omar Abdel Hamid El-Hussein och att han släpptes ur fängelse bara två veckor före attackerna, efter att ha avtjänat ett straff för ett grovt våldsbrott.

Måndag:

Klockan 08.30: Ekstrabladet skriver att två män har anhållits, misstänkta för medhjälp till mord. Männen greps under söndagen och misstänks ha hjälpt el-Hussein att skaffa fram vapen och att gömma sig efter den första terrorattacken. Under förmiddagen hålls grundlovsförhör, som ungefär motsvarar svenska häktningsförhandlingar, med männen bakom stängda dörrar.

Källa: Köpenhamnspolisen, Ritzau.

Senaste nytt om dramat i Köpenhamn kan du läsa i vår liverapportering här under.

TT-Aftonbladet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN