Sverigedemokraterna

Aftonbladet avslöjar: SDU-topp vill ta makten i Stockholmsdistriktet

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Kan ha stöd av Björn Söder

SDU:s William Hahne vill ta makten i SD:s Stockholmsdistrikt - det meddelar han i dag i ett videoklipp på Youtube.

Enligt Aftonbladets källor är kandidaturen en offensiv mot partiledningen. 

Samtidigt går sittande ordföranden Mia Danielsson till hård attack mot utmanaren.

– Han är en politikerbroiler, säger hon till Svenska Dagbladet.

William Hahne, 22, är vice ordförande i Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, och sitter i kommunfullmäktige i huvudstaden.

Han är också nära vän med Gustav Kasselstrand som leder ungdomsförbundet.

Hahne tar nu öppet strid mot Maria Danielsson, som beskrivs som lojal mot partitoppen, om ordförandeposten i SD-Stockholms stad.

Det gör att den gamla konflikten mellan partiledningen med Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson i spetsen och SDU återigen blossar upp.

Även om partitoppen formellt inte har någonting med distriktsvalet att göra, är den mån om att ”rätt” person är i ledarposition, enligt Aftonbladets källor.

– Det gäller att ta makten i distrikten för att få större makt inom partiet, och huvudstadsdistriktet är ju en bra början. Det är i ljuset av det som Hahnes kandidatur ska ses, säger en källa inom partiet.

Söder på SDU:s sida

SDU har på senare tid fått en kanske oväntad bundsförvant - den avgående partisekreteraren Björn Söder. Sedan en tid tillbaka ligger han i öppen konflikt med partitopparna Mattias Karlsson, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof. Tillsammans utgjorde de ”de fyras gäng” och förvandlade  SD till landets tredje största parti. Nu vill trojkan ha bort Söder från posten som partisekreterare.

I rollen som partisekreterare har Söder varit med och sparkat Hahne och Kasselstrand från deras jobb på riksdagskansliet för några år sedan.

Men nu har båda sidor fått en gemensam fiende i SD-ledningen. Och förutom att hämnas på partitoppen kan ett samarbete gynna båda parter på sikt; genom tätare samarbete med SDU kan Söder få en ny maktposition inom partiet och ungdomsförbundet får en mentor med god insyn i SD och partiledningens svagheter.

– Jag skulle bli mycket förvånad om inte Söder vetat om Hahnes kandidatur i förväg, säger en källa med insyn.

Ljummen fred nu öppen konflikt

SDU med Kasselstrand och Hahne i spetsen har länge varit en nagel i ögat för partiledningen. De har gång på gång straffats för påstådd illojalitet.

Själva anser de att SD-toppen har blivit för politisk korrekt, framförallt när det kommer till partiets ideologiska hörnsten - nationalismen.

– SDU vill också driva partiet mer åt höger, göra det mer urbant, locka fler välutbildade. Nuvarande partiledningen vill bli de nya Socialdemokraterna och riktar in sig på lågutbildade och landsbygden, säger en person med insyn i SDU.

Under 2014 slöts en ljummen fred, Kasselstrand och Hahne fick en tillfällig anställning i organisationen mot löften om att inte reta moderpartiet med provokativa utspel under valrörelsen.

Freden varade inte länge. I november förra året skulle SDU välja ny ledning - enligt flera källor skickade partiledningen fram Henrik Vinge, nuvarande pressekreterare hos Mattias Karlsson, för att utmana Kasselstrand. Kuppförsöket misslyckades, liksom partiledningen misslyckades 2012 med att ersätta Kasselstrand med Karlssons dåvarande politiska sekreterare Paula Bieler. Partiledningen har försökt vingklippa Hahne och Kasselstrand även på på andra sätt, bland annat genom att hålla dem borta från riksdagslistan.

"Nu går SDU på offensiv"

Men förutom oenigheten om den ideologiska inriktningen handlar konflikten även om makt. Flera minns att Åkesson var SDU-ordförande när han kuppade bort den förre ledaren Mikael Jansson för tio år sedan. Han är rädd att själv råka ut för samma sak. Flera inom partiet vill se Kasselstrand och Hahne ta över en dag. Deras förespråkare lyfter fram att de är välutbildade, talar flera språk och har ett brett kontaktnät bland nationalistiska partier i Europa.

I sin kampanjfilm säger han bland annat att ”Sverigedemokraterna har igenom hela sin historia varit för svaga och osynliga i Stockholm”.

En källa med insyn inom partiet säger:

– Kampen om SD Stockholm är bara ett första steg. SDU har tidigare varit i försvarsställning, nu går de på offensiv.

"Han är en politikerbroiler"

Enligt Henrik Vinge, som tidigare utmanat Gustav Kasselstrand som ordförare för SDU och nu arbetar som pressekreterare åt vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, är uppgifterna överdrivna.

– Det är svårt för mig att kommentera och förhålla mig till en anonym källa. Jag ser ingen anledning att övertolka en sådan här sak. Det är årsmöte snart, där ska olika perspektiv lyftas och sedan är det upp till medlemmarna vilka de ska ge förtroende att leda distriktet framåt, säger han till Aftonbladet.

En åsikt som sittande ordföranden Mia Danielsson inte delar. Under dagen kommenterade hon William Hahnes kandidatur i en intervju med Svenska Dagbladet - och gick till hård attack mot utmanaren.

– Jag vet att jag representerar ett SD som William avskyr. Han har en väldigt elitistisk-, ung-, arg-, man-personlighet. Vi för ju samma politik men jag tycker inte att man ska vara arg och se ner på människor, vilket jag uppfattar att han gör. Han är en politikerbroiler och det är inte jag, säger hon till tidningen.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom

William Hahne

Björn Söder

Maria Danielsson