Nyheter

Samson fick inte åka med bussen

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Flyktingar har avvisats från lokaltrafikens bussar i Kiruna.

Enligt polisanmälningarna på grund av deras hudfärg.

– Jag hade inte gjort någonting. Eftersom jag var svart valde chauffören ut mig och bestraffade mig, säger Samson.

Det var för en månad sedan som det uppdagades. Flera asylsökande personer hade fått gå av lokalbussen i Kiruna.

– Det hade skett ett avvisande, säger Magdalena Wäppling, trafikingenjör på Kiruna kommun.

Hon blev kontaktad av Hörvalls buss som kör kollektivtrafiken i Kiruna och fick då veta att busschauffören hade tagits bort från trafiken.

Sedan dess har flera polisanmälningar gjorts om ofredande.

”Föraren pekade på svarta”

Enligt SVT:s Nordnytt‚ som har pratat med flera flyktingar på plats i Kiruna‚ är berättelserna samstämmiga. Trots att de haft giltiga busskort har chauffören vid flera tillfällen tvingat flyktingar att kliva av bussen och även kört förbi hållplatser där de stått och väntat.

Det är bara personer med mörk hudfärg som kastats ut. Enligt uppgift till Aftonbladet ska en annan busschaufför ha kommit in i bussen, vid ett tillfälle, och därefter pekat ut de som skulle gå av.

– Busschauffören pekade på alla svarta. Alla. Bara. Jag hade inte gjort någonting. Jag satt inte ens och pratade med någon. Jag var trött och hade kommit från Luleå, säger Samson, en av de drabbade, till Aftonbladet.

När han klev av frågade han busschauffören om varför:

– Chauffören sa "De skrattar åt mig", de svarta. Jag ville förstå men chauffören ville inte ge mig tid och förklara utan stängde bara dörren.

”Måste straffa rätt person”

Enligt honom fick 15 personer lämna bussen. Han upplevde inte att någon betett sig stökigt innan dess.

– Chauffören har säkert haft problem med någon svart. Det finns artiga svarta och de som inte är det. Men då måste chauffören straffa rätt person, säger Samson.

Aftonbladet har sökt Petter Hörvall, VD vid Hörvalls buss, men hittills utan resultat.

– Han är bortrest och tillbaka på måndag, säger telefonisten som svarar.

Borde inte en VD ändå vara nåbar?

– Det kan man tycka. Jag ska hälsa att du har ringt om han hör av sig.

Kiruna kommun fick veta för två veckor sedan att busschauffören fått lämnat företaget.

– För att det låg en hel del sanning i det som hade hänt och det kunde ha hänt fler saker. Jag vet inte exakt vilka saker. Det har vi inte fått besked om än och vi väntar på en skriftlig rapport, säger Wäppling.

Chaufför jobbar inte kvar

Trafikingenjören har inte heller svar på varför personerna avvisades från bussarna:

– Det är polisanmält som om de blivit avvisade för att de är färgade. Med det har jag inte fått svar på. Där står ord mot ord. Men i och med att chauffören har lämnat företaget så ligger det nog en del sanning i det.

Kommunen ser väldigt allvarligt på det som har hänt.

– Vi på kommunen anser att alla människor ska behandlas på lika sätt och inte ska avvisas eller inte få kliva på bussen för att man kommer från någon annanstans. Vi har en policy i kommunen där vi säger att alla människor ska behandlas på samma sätt och med respekt, säger Wäppling.

Är ni nöjda med de åtgärder som har vidtagits?

– I det här läget är vi det och hoppas att företaget fortsätter jobba med den personal som är kvar. Vi hoppas att vi inte ska se något liknande igen.

Samson polisanmälde händelsen men har ännu inte fått någon återkoppling. Enligt Eva Sjöström, förundersökningsledare vid Norra Lapplands polisdistrikt pågår förundersökningen.

– Jag mår väldigt dåligt och har gjort det sedan det hände. Har jag inga rättigheter? Tillhör bussen mig också eller bara vita? Jag tänker på det. Jag har ingenstans att ta vägen och är tvungen att ta bussen, säger Samson.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: