Nyheter

Jimmie Åkessons sjukskrivning skapar oreda inom SD

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Jimmie Åkessons sjukskrivning skapar turbulens inom Sverigedemokraterna.

Den avgående partisekreteraren Björn Söder tvingas nu stanna på sin post åtminstone till slutet av januari.

– Jag hade egentligen tänkt sluta redan i våras, säger han.

I mitten av oktober stod det klart att SD-ledaren Jimmie Åkesson sjukskrivits för utbrändhet, i ett första skede fram till den 30 november. Men senare har det stått klart att han inte lär vara tillbaka på jobbet före årsskiftet och inget vet ännu när han kan komma tillbaka.

– Vi belastar honom inte, utan låter honom ha tid för sig själv, har pressekreteraren Martin Kinnunen sagt.

I Åkessons ställe har gruppledaren Mattias Karlsson klivit fram som vikarierande partiledare. Det hela har skett i en turbulent tid, när Sverigedemokraterna hotar med att fälla regeringens budget i riksdagen.

Skapar oreda

Men Åkessons frånvaro har även skapat organisatoriska problem inom SD. Det har sedan länge stått klart att partisekreteraren Björn Söder ska lämna sin post. Söder, som i höstas valdes till riksdagens andra vice talman och lämnade uppdraget som gruppledare, skulle egentligen sluta som partisekreterare redan i våras. När inte det blev av skulle hans efterträdare i stället väljas på ett partistyrelsemöte den 17 november.

Men det står nu klart att Åkessons frånvaro gör att Söder, som också är säkerhetspolitisk talesperson för SD, blir kvar på posten som partisekreterare åtminstone fram till slutet av januari, när partistyrelsen möts nästa gång. Då är planen att hans efterträdare ska utses.

– Vi är en hel del som nu har fått ta ett visst ansvar eftersom vår partiledare är sjukskriven. Mattias Karlsson som gruppledare i riksdagen axlar det ansvar som Jimmie haft när det gäller att ta partiledardebatter i riksdagen och en hel del media, säger Björn Söder.

Han säger att vice partiordförande Jonas Åkerlund som tagit över partiorganisationsrollen.

– Sedan har jag som partisekreterare fått mandatet att driva det arbetet. Det kan bli väldigt hög arbetsbelastning, eftersom jag är andra vice talman också, men vi är flera som får dra ett tungt lass nu, säger Björn Söder.

”Risk saker faller mellan stolarna”

Han menar att det helt enkelt inte är möjligt eller rätt mot partiet att avgå som partisekreterare i den situation som nu rådet.

– Risken är då att det blir saker och ting som faller mellan stolarna när det gäller en del saker vi inte löst. Och anledningen till det är att vår omorganisation har dragit ut på tiden och sedan att Jimmie är frånvarande just nu, säger Söder.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det SD-toppen Richard Jomshof som är aktuell för att ta över jobbet som partisekreterare.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera det. Det är partistyrelsen som inom sig utser vem som ska vara partisekreterare. Men det är klart att både jag och Jimmie har åsikter om vem som ska ta över och har diskuterat detta. Vi är är överens om vem som vi anser är en lämplig efterträdare, säger Björn Söder.

Den nya partisekreteraren ska i sin roll ha en tätare kontakt med partiets bas.

– Personen kommer att ha en mer internkommunikativ roll och därigenom slippa det administrativa arbetet som har legat på mig. Det har gjort att jag inte har hunnit ta tag i internkommunikationen på ett sätt som jag tyckt varit fullgott eftersom jag varit gruppledare också, säger Björn Söder.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: